Nieuws

Nieuw algoritme verkort MRI-scans

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw algoritme ontwikkeld dat de duur van MRI-scans aanzienlijk verkort.

Magnetic resonance imaging-scanners produceren beelden van het lichaam door gebruik te maken van sterke magnetische velden en radiogolven. Er worden verschillende afbeeldingen gemaakt van hetzelfde gebied. Door deze afbeeldingen te vergelijken komen zelfs de kleinste afwijkingen boven water, zoals jonge tumors.

Wiskunde
Dat scannen duurt lang, en enkele onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) dachten dat wiskunde wel eens de oplossing zou kunnen zijn. Zij publiceren nu een algoritme waarmee het scannen drie keer sneller gaat. Patiënten hoeven daardoor geen 45 minuten stil te liggen, maar slechts 15 minuten.

De sleutel is het kiezen welke informatie je na elke scan moet bijhouden, zodat de machine niet iedere keer opnieuw moet beginnen. Met andere woorden: informatie uit de ene scan kan gebruikt worden om de volgende afbeeldingen te informeren. Zo wordt een basisschets gemaakt die de tijd die nodig is om de volgende afbeelding te nemen drastisch vermindert.

Informatie bepalen
Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar hoe bepaal je welke delen van een scan je bijhoudt? Wanneer je te veel informatie meeneemt naar de volgende scan merk je vreemde weefseleigenschappen misschien niet meer op. En een MRI werkt net op basis van sterke contrasten.

“Je mag op voorhand niet te veel veronderstellen”, zegt Elfar Adalsteinsson, universitair hoofddocent. Het algoritme berekent dus in elke pixel welke nieuwe informatie het nodig heeft om de afbeelding samen te stellen, en welke informatie het kan gebruiken van vorige scans.

Hoewel het team zegt dat enige kwaliteit verloren gaat met deze methode, werkt geen ander algoritme zo goed bij deze snelheid. En vermoedelijk zal het alleen maar verbeteren.

afbeeldingenalgoritmemrinieuwspixelscanwiskunde

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600