Google wil Reader niet verbeteren
Googles Reader, de RSS-lezer van het bedrijf, zit al enkele dagen in een nieuw jasje. Maar vooral de nieuwe functionaliteit krijgt rake klappen. De internetgigant lijkt echter weinig te geven om de klachten van zijn gebruikers.
De nieuwe RSS-lezer kreeg om te beginnen hetzelfde zwart-witte ontwerp, net zoals de rest van de Googleproducten. Helaas zijn er aan de andere kant wat functionaliteiten gesneuveld. Zo kun je geen artikels meer delen zoals in de vorige versie. Nu kun je artikels alleen een +1 geven, zodat ze verschijnen in je Google Plus-profiel. Google wil hiermee de integratie met zijn eigen diensten vergroten.
In de eerste blogpost over het nieuwe ontwerp zei Google: “We erkennen dat sommigen vinden dat dit product niet meer voor jullie is.” Als gunst bood het bedrijf gebruikers de mogelijkheid hun blogabonnementen en sociale data over te hevelen naar andere RSS-aggregators. Maar de bedoeling was duidelijk: "Je hoeft wat we van plan zijn niet leuk te vinden."
[related_article id=”158901″]
Koppigheid
Googles positie blijft ook onveranderd sinds de veranderingen werden uitgevoerd. “We begrijpen dat sommigen deze veranderingen niet in dank aanvaarden”, zegt een Google-woordvoerder. “Readers deelfunctie afschaffen was geen makkelijke beslissing, maar het helpt ons beter concentreren en uiteindelijk zorgt dit voor een betere ervaring van alle Google-producten.”
In de fora op de hulppagina van Google Reader krijgen gebruikers geen antwoord op hun klachten. Gisteren postte een voormalige Google Reader-ontwerper nog op zijn blog dat hij gerust vrij wil nemen van zijn andere werk om aan Reader te werken. Of Google op die bewering zal ingaan, is twijfelachtig.
Deze gebeurtenissen staan in schril contrast met het nieuwe Gmail, dat enkele dagen geleden het levenslicht zag.
Wat? Een feedbackknop op een prominente plek?
Wanneer Google achter een van zijn producten staat, luistert het. Maar voor alle Reader-gebruikers: het is niet dat Google niet wil luisteren naar de redenen waarom jullie ongelukkig zijn. Google lijkt er gewoon niet om te geven.