Nieuws

Maak zelf een thuisbioscoop voor 393,95 euro

Het leek ons wel wat: een volledig ingerichte thuisbioscoop waar onze blu-rayspeler, Xbox 360-spelconsole en natuurlijk onze mediacenter-pc de dienst uitmaken. 

Met die laatste tonen we onze gedownloade en geripte filmcollectie – die zich bevindt op een NAS – netjes op groot scherm. Een gigantisch beeldscherm is dan ook een vereiste.

Projector op zolder
Vandaag kun je voor minder dan 500 euro een flatscreen-tv van 40 inch aanschaffen. Maar wij zien het nog grootser: een projector (of beamer) dus. Daarmee kun je een beelddiagonaal van 70 inch (1,78 meter) en groter op de muur zetten, afhankelijk van de gebruikte projector en de afstand tot de muur.

De ruimte die we daarvoor gaan inrichten is onze zolder. Die is groot genoeg, en omdat er geen dakramen zijn, valt er ook nauwelijks licht in deze ruimte. De perfecte omgeving dus voor een projectiebioscoop.

De grootste uitdaging is echter het onder controle houden van het budget. En zoals je al uit de titel kunt afleiden hebben we geen extra hypotheeklening moeten aangaan voor dit project.

Hoeveel kost het?

  • 1. Samsung SP-205W-projector: 199 euro
  • 2. Ikea Tupplur-rolgordijn, 200 x 195 cm (wit): 36,95 euro
  • 3. HDMI-switch: 30 euro
  • 4. HDMI-kabel vijf meter: 18 euro
  • 5. Yamaha-versterker (eBay): 60 euro
  • 6. Diverse spullen doe-het-zelf-zaak: 50 euro

Totaal: 393,95 euro

Het witte doek
De schuine dakmuren in onze zolderkamer lenen zich niet om er rechtstreeks op te projecteren, en dus moeten we op zoek naar een projectiedoek. Daar kun je veel geld aan uitgeven, maar wij kiezen voor een rolgordijn van Ikea. De Tupplur-reeks van rolgordijnen is verkrijgbaar in breedtes tot twee meter. Ze zijn uitstekend geschikt voor projecties, omdat ze geen licht doorlaten en compact op te rollen zijn.

Je kunt bovendien de twee kanten van het Tupplur-gordijn gebruiken: de ene kant is iets helderder dan de andere. Experimenteer welke kant het beste resultaat oplevert met jouw projector. Om het doek strak genoeg te krijgen, vervangen we het houten latje onderaan door een ijzeren gordijnrail (10 euro).

Alles wordt met een viertal schroefjes in het plafond van onze zolder vastgezet. In opgerolde toestand valt het doek nauwelijks op.

Aansluiten
Een extra lange voedings- en HDMI-kabel, diverse audiokabels en meer dan tien meter aan kabelgoten… de hele thuisbioscoop aansluiten kost nog het meeste werk. De prijs van dat alles is niet te onderschatten, zeker als je alles netjes afgewerkt wilt hebben. Omdat de projector maar één HDMI-ingang heeft, hebben we ook een HDMI-switch nodig.

Een vierpoortsversie kost ongeveer 30 euro. Daar sluiten we rechtstreeks onze spelconsole, digitale settopbox en mediacenter-pc op aan. Bij de switch zit ook een afstandsbediening, zodat we vlot kunnen schakelen tussen bronnen.

Ruimte en plaatsing
De eigenschappen van je projector bepalen voor een groot deel waar je hem kunt plaatsen. Duurdere projectors kunnen ‘schuin’ projecteren – zowel verticaal als horizontaal – wat betekent dat je ze in een hoekje van de kamer kunt plaatsen zonder dat dit een scheefgetrokken filmbeeld oplevert.

Onze spotgoedkope Samsung heeft enkel verticale keystoning, zodat we hem wel kaarsrecht voor het rolgordijn moeten plaatsen. Bovendien is montage aan het plafond onze enige optie. Geen nood: een bezoekje aan de doe-het-zelfzaak is voldoende om een platformpje te maken dat je via een speciale ijzeren steunband aan het plafond schroeft. Niet mooi, maar wel effectief.

Omdat de steunband geperforeerd is, kunnen we het platform wat naar voren laten hellen. Zo besparen we toch al weer 100 euro, de prijs van een gespecialiseerde plafondhouder.

Projector kiezen
Ongetwijfeld het duurste onderdeel van een homecinema is de projector. Je kunt hier makkelijk duizenden euro’s aan spenderen. Toch staat de prijs in deze markt onder druk. Bekende merken zoals Optoma bieden al voor ongeveer 800 euro Full HD-projectors aan, en het kan nog goedkoper.

Een beetje zoekwerk (en wat geluk) leidt ons tot de Samsung SP-205W. Deze lcd-projector blijkt voor maar 199 euro een waar koopje. Hoewel hij eigenlijk bedoeld is voor presentaties is de projector met zijn 720p HD-resolutie en HDMI- en componentingang ook prima geschikt voor video.

De ingebouwde luidsprekers gebruiken we echter niet, want al het geluid wordt omgeleid naar een tweedehands Yamaha 5.1-versterker die we voor 60 euro op eBay vonden. Daar sluiten we vervolgens twee Onkyo-luidsprekers op aan die we nog ergens hadden weggemoffeld.

Een andere optie is een kant-en-klaar 5.1-geluidssysteem met ingebouwde dvd-speler. Die vind je al voor iets meer dan 100 euro, al mag je dan niet de beste kwaliteit verwachten.

Wat kan er beter?
Surroundgeluid is het volgende op ons verlanglijstje. Dan hebben we nog wel minstens drie luidsprekers en een subwoofer nodig. De 5.1-versterker hadden we al, net als de luidsprekers voor links en rechts vooraan. We weten alleen niet of we zoveel luidsprekers kwijt kunnen in onze relatief kleine zolderruimte.

De luidsprekerkabels wegwerken en de luidsprekers ophangen kost ook extra tijd en geld, dus dat is iets voor later. Achteraf hadden we ook liever een short-throwprojector gehad. Want met een kijkafstand van een viertal meter – waarbij het beeld niet veel groter wordt dan 1,7 meter – wordt het rolgordijn jammer genoeg niet volledig gevuld.

Ook werkt de HDMI-switch niet goed samen met onze pc. Het beeld valt om de vijf seconden eventjes weg. Staat eveneens op het verlanglijstje: een multifunctionele en programmeerbare afstandsbediening.

bioscoopfilmhomecinematechzonexbox

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken