Banaan wordt gsm, pizzadoos wordt laptop
Onderzoekers aan de universiteit van Tokio hebben een augmented reality-concept uitgewerkt dat alledaagse voorwerpen omtovert in elektronische apparaten.
Het concept is gebaseerd op het idee dat technologie het gedrag van de gebruiker moet leren kennen en niet andersom. In de praktijk betekent dit dat het systeem een bepaalde handeling van de gebruiker herkent (bijvoorbeeld een hand naar je hoofd brengen) en er de juiste functie aan koppelt (telefoneren).
Bellen met bananen
In onderstaande video wordt gedemonstreerd hoe je met een banaan een telefoongesprek kan voeren. Je houdt de banaan tegen je oor zoals je met een gsm zou doen en de computer herkent de handeling via de camera’s. Je kiest via spraakbesturing een contactpersoon en een gerichte luidspreker brengt hem naar je toe.
[related_article id=”152275″]
Een andere toepassing is een pizzadoos die dubbelt als videospeler. De camera’s volgen de locatie van de doos en sturen de projector aan. Indien nodig verplaatst die het beeld in realtime zodat je al kijkend door de kamer kan wandelen. Door met je vinger verticaal langs het beeld te bewegen kan je het volume regelen en met een horizontale beweging spoel je voor- of achteruit.
Met dit concept wonnen de Japanners de grote prijs op de Laval Virtual 2011-conferentie in Frankrijk. Dat meldt CNet.