Nieuws

Supercomputer voorspelt toekomst

In Zwitserland werkt een informaticaspecialist al enkele jaren aan een computer die zo slim is dat hij de toekomst kan voorspellen. Oorlogen, natuurrampen, financiële crisissen: een fluitje van een cent. Sciencefiction zeg je? De Europese Commissie neemt het project serieus genoeg om het te subsidiëren.

De Living Earth Simulator moet een computer worden die de echte wereld zo goed kan nabootsen dat we de toekomst zullen kunnen voorspellen. Alle vragen die bij mensen opkomen, moet de computer kunnen beantwoorden. En hij moet kunnen waarschuwen zodra hij lucht krijgt van een op til zijnde ramp.

Het is niet het eerste megalomane project in Zwitserland: in Genève ligt het onderzoekscentrum van de Large Hadron Collider, de deeltjesversneller die wetenschappers inzicht moet geven in het ontstaan van het heelal.

[related_article id=”152275″]

Verborgen wetten onthullen
Het Zwitserse Federaal Instituut voor Technologie zoekt antwoorden op vragen die dichter bij huis liggen. "Er is tot nog toe een serieus gebrek aan begrip voor de manier waarop de maatschappij en de economie precies werken", zegt hoofdonderzoeker Dirk Helbing. "Veel problemen die we vandaag de dag hebben, zijn gerelateerd aan menselijk gedrag: sociale en economische instabiliteit, oorlogen, de verspreiding van ziektes, noem maar op. Het onthullen van de verborgen wetten en processen die ten grondslag liggen aan onze maatschappij is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw."

Helbing vergelijkt zijn project met Google, dat ook over een enorme servercapaciteit beschikt. Een bron van informatie waar de computer ook een beroep op zal doen. Hij deed de uitspraken vorig jaar al in een interview met de BBC, maar lijkt met zijn grootse plannen nu serieus genomen te worden.

Kroes overweegt subsidie
Neelie Kroes, eurocommissaris voor ICT, heeft het project op haar lijst gezet met projecten die in aanmerking komen voor subsidies. Dat zou het project in tien jaar tijd honderd miljoen euro opleveren.

De grote moeilijkheden volgens Helbing: "Toegang krijgen tot de data en uitzoeken hoe we ze op een nuttige manier kunnen gebruiken." De technologie daarvoor zal volgens Helbing pas in de loop van dit decennium beschikbaar zijn.

De supercomputer van Helbing doet denken aan Deep Thought, een gelijkaardige computer in de film A Hitchhiker"s Guide to the Galaxy. Die doet er 750 miljoen jaar over om het antwoord op "de Ultieme Vraag over Leven, het Heelal en Alles" te vinden. Het antwoord van de échte computer is hopelijk wat minder raadselachtig dan dat van Deep Thought: die hield het bij "42".

artifici-le intelligentiehardwareliving earth simulatornieuwssupercomputertoekomstvoorspelling

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken