Hoe sla je je slag op eBay?
Voor deze cursus dompelde ik mezelf onder in een wereld vol grof geld, sluipschutters en psychologische oorlogvoering. Waar ik het over heb? Over eBay natuurlijk.
Ebay is nog altijd de grootste veilingsite op het internet en dus een van de betere plekken om het perfecte, unieke cadeautje op de kop te tikken. Als je een beetje geluk hebt en de kneepjes kent, kun je dat ook nog eens voor weinig geld doen. Hieronder vind je de beste manieren om je slag te slaan op eBay.
Veilingen en niet-veilingen
Er zijn drie soorten listings op eBay. De bekendste zijn de veilingen. Een verkoper zet bijvoorbeeld zijn hondenhok te koop op de site en potentiële kopers bieden wat ze ervoor willen geven. De verkoper geeft vooraf aan hoelang de veiling duurt (maximaal tien dagen).
Wanneer deze termijn afloopt is het hondenhok voor de hoogste bieder. Voor dit soort listings bestaan er een heleboel trucs om de beste deal te sluiten, waarover later meer.
Ebay is dan wel begonnen als een veilingsite, lang niet alle producten worden nog per opbod verkocht. De webstek dubbelt ondertussen ook als onlinewinkelcentrum voor een aantal merken. Die ‘winkels’ gaan hun spullen niet aan de hoogste bieder verkopen, maar hebben in plaats daarvan een Nu Kopen-optie. Dat betekent dat je niet hoeft te bieden, maar gewoon het product voor een vaste prijs koopt zoals in elke andere onlinewinkel.
Halfveilingen
Om het allemaal iets ingewikkelder te maken biedt eBay ook een optie aan die ergens tussen de twee vorige in ligt. Het product wordt per opbod geveild, maar de verkoper geeft aan dat hij het wel kwijt wil voor een bepaalde prijs. Een voorbeeld: meneer X verkoopt zijn tweedehands grasmaaier per opbod, maar voegt een Nu Kopen-knop toe voor 50 euro.
Je kunt nu een bod doen van bijvoorbeeld 20 euro en wachten tot de gewone veiling afloopt, of je klikt op Nu Kopen om het ding meteen aan te schaffen voor 50 euro. Soms is de Nu Kopen-prijs maar beschikbaar tot er een eerste bod wordt geplaatst.
Blijkt nu dat redelijk wat mensen tegen elkaar opbieden voor die grasmaaier, dan moet je snel zijn. De Nu Kopen-optie verdwijnt zodra de aangeboden prijs de eerder afgesproken 50 euro heeft bereikt.
Hoe bied ik op een veiling?
In principe is het vrij simpel. Je ziet een item dat je wil en je biedt erop. Wil een andere koper dezelfde gebreide trui met rendier, dan biedt hij of zij iets meer en is hij de voorlopig hoogste bieder. Het is de kunst om zo weinig mogelijk te bieden en toch te winnen.
Om dat voor mekaar te krijgen kun je permanent aan je computer gekluisterd zitten en een bepaalde veiling in het oog houden, maar dat is verdomd vermoeiend. Daarom heeft eBay een proxydienst. Je vertelt eBay wat je maximumprijs is voor een bepaald item en de site houdt voor jou de veiling in het oog.
Je ziet bijvoorbeeld een beeld van een koffie drinkende Han Solo, en het huidige bod daarvoor staat op 12 euro. Jij zet je maximumbod op 20 euro, waarna eBay voor jou biedt: 12,50 euro. Jij bent nu de hoogste bieder. Komt er vervolgens een Star Wars-fan langs die een maximumbod ingeeft van 50 euro, dan zal eBay voor die fan opbieden tot 20,50 euro, net boven jouw maximumbod.
Jij krijgt nu een mailtje met de melding dat je maximumbedrag overboden is. Je kunt nu opgeven of je maximumbod omhoog trekken.
Bieden voor gevorderden
Wie ooit op een echte veiling is geweest weet dat het zelden logisch verloopt. Aan het bieden kan een hoop psychologische oorlogvoering te pas komen. En dat zal je nodig hebben om te snipen. Snipen is iets wat vooral sluipschutters doen, maar op eBay staat het voor een tactiek waarbij je op het laatste moment komt binnenvallen en een hoger bod doet.
En met ‘laatste moment’ bedoel ik: de laatste twintig seconden. Over het algemeen is dat de manier om zo weinig mogelijk te betalen en toch een bod te winnen. Je kunt manueel snipen, wat een beetje vingervlugheid vereist.
Ga in de laatste paar minuten naar eBay en zet twee vensters open van dezelfde veiling. In de eerste tik je rustig je maximumbod in, maar je drukt nog niet op ‘OK’. Het tweede venster vernieuw je de hele tijd, zodat je het bieden, en de tijd, in het oog kan houden. Kom je in de laatste 50 seconden, dan kan je je bod doen. Liggen er nog snipers op de loer, dan wint degene met het hoogste maximumbod.
Blijk je te bieden tegen nieuwbakken eBay-bezoekers die een enkel bod invoerden, dan heb je net een goede deal gedaan en kom je ervan af met een paar cent meer dan het vorige bod. Heb je geen zin om je nachtrust op te offeren en om drie uur ’s nachts de veiling van dat tweedehands barbecuesetje te volgen, dan kan je gelukkig je snipingpraktijken nog automatiseren.
Ebay zelf heeft daar de tools niet voor, ook al omdat nogal wat verkopers tegen deze praktijk zijn (zij verdienen zo namelijk minder geld aan hun veilingen). Je bent dus aangewezen op derde partijen, die daarmee een gat in de markt hebben gevonden.
Je hebt bijvoorbeeld onlinediensten als Auction Stealer. Je betaalt er wel een abonnement voor, maar de dienst biedt je de mogelijkheid om een tijdstip, datum en maximumbod voor een veiling in te geven, zodat je niet zelf hoeft rond te hangen.
Auction Sentry is dan weer een downloadbaar programma dat ongeveer hetzelfde doet. Je kunt het tien dagen gratis testen. Er is best veel keuze uit diensten en programma’s, maar ze zullen bijna allemaal geld vragen voor hun service.
Een dienst als eSnipe bijvoorbeeld rekent je vijftig cent aan per gewonnen veiling. Was je bod te laag en win je de veiling niet, dan hoef je eSnipe niet te betalen.
Tips voor betere deals
1. Research is alles
Hoeveel is iets waard? Hoe beter je dat weet, hoe sneller je een goeie deal herkent. Het heeft weinig zin om een boorhamer te kopen op eBay voor 150 euro als je bij de doe-het-zelfwinkel om de hoek hetzelfde model vindt voor minder. Zie je een object dat je interesseert, zoek dan even op hoeveel andere winkels en websites ervoor vragen. Zo weet jij meteen wat jouw maximumbod mag zijn om toch winst te maken.
2. Blijf niet in het binnenland
Het idee om in Hongkong iets te kopen schrikt misschien af, maar de kans is wel groot dat je hetzelfde product goedkoper vindt als je over de hele wereld zoekt. Zolang de aanbieder een stevige vertrouwensscore heeft en je rekening houdt met eventuele extra (verzend)kosten is de kans groot dat je flink wat geld uitspaart.
3. De post
Voor je je helemaal laat gaan in een biedingsoorlog kijk je maar beter even hoeveel je extra moet betalen om het item (al dan niet verzekerd) thuis te krijgen. Zeker zware producten kunnen een flinke duit extra kosten. Trek de verzendingskosten af van het bedrag dat je wil uitgeven, voor je je maximumbod ingeeft.
4. Taksen en verborgen kosten
In landen als de VS is het normaal om allerlei koopwaar te afficheren voor een lage prijs en er dan aan de kassa taksen bij te rekenen. Dat is vervelend, maar legaal. Hou er dus ook rekening mee dat het met jouw item op eBay ook kan gebeuren. Voor elektronica reken je dus ook meteen douanekosten.
5. Bied geen rond getal
Of je nu een vroeg bod doet of probeert op het einde binnen te sluipen in een veiling: het is altijd veiliger om een paar cent bij je maximumbod te doen. Mensen hebben namelijk de neiging om in hele euro’s (of dollars) te denken. Is je maximumbod 25 euro, maak er dan bijvoorbeeld 25,08 euro van. Op die paar cent zal het niet aankomen, maar als een andere bieder ook 25 euro als maximum heeft, dan heb jij wel gewonnen.
Tips voor sluipschutters
1. Wacht zo lang mogelijk met je eerste bod
Vroeg bieden loont alleen als er echt niemand anders geïnteresseerd is. Een vroeg bod kan bovendien ‘testers’ aantrekken: mensen die misschien niet willen vechten voor dat item, maar het wel willen kopen als ze het goedkoop kunnen krijgen. Zien ze jouw bod, dan doen ze er bijvoorbeeld een eurootje bij, om te testen of je een proxy gebruikt.
Jouw proxy doet er dan meteen weer een hoger bod op, waarna de testers verder surfen en iets anders gaan zoeken. Jij hebt ondertussen twee euro meer geboden op het product. Vroeg beginnen bieden met een proxy geeft bovendien aan dat je iets écht wil. En elke pokerspeler zal je vertellen dat informatie weggeven zelden in je voordeel speelt.
Jouw interesse geeft aan dat een product waarde heeft en het kan andere mensen aanzetten om twee keer naar dat product te kijken. Dat is een ramp als je bijvoorbeeld denkt een authentieke Picasso te ontwaren in een "stoffig schilderij dat ik op zolder vond", maar het kan ook voor simpeler producten. Mensen zijn nu eenmaal kuddedieren.
2. Hou je item in het oog
Het grote nadeel van laat bieden is dat je soms gewoon vergeet te bieden. Stel dat je een leuke veiling tegenkomt, maar ze loopt pas over een week af. Je kunt dan een bod plaatsen en er verder niet meer aan denken, maar dan geef je jezelf weg. Anderzijds heb je wel wat beters te doen dan een hele week je item te volgen. Zorg dus dat er ergens alarmbelletjes afgaan op de dag dat de veiling afloopt en zet nog liefst een wekker voor het laatste uur, zodat je zeker in de buurt bent.
3. Bepaal vooraf hoeveel je wil uitgeven
Of je nu gaat gokken of op een veiling biedt: beslis vooraf hoeveel je wil uitgeven (en hou je daar dan ook aan). Blijkt er op het laatste moment nog een tegenkandidaat, geef dan gewoon je maximumbod in, en laat de proxy"s in die laatste minuut hun werk doen.
Zo ben je zeker dat je de veiling wint, zolang er niemand anders meer biedt tenminste. Manueel er telkens vijftig cent bijdoen leidt alleen tot vertragingen, en het kan je de veiling kosten.
4. Gebruik die laatste minuut
Afhankelijk van het vertrouwen dat je hebt in je vingers, wil je jezelf toch een halve minuut, tot 50 seconden geven om je bod in te tikken. De spanning zal je zo niet te veel worden.