Nieuws

Panasonic GF3

De compacte systeemcamera’s van Panasonic zitten in drie duidelijk onderscheiden productlijnen. Er is de G-reeks die erg op een reflexcamera lijkt; de voor video geoptimaliseerde GH-reeks; en de GF-reeks, die het in de eerste plaats van compactheid moet hebben.

De GF3 vind ik de mooiste van de drie. De bovenzijde golft mooi mee over de lensvatting. Op het hoogste punt zit de uitklapbare flitser. Doordat die recht boven de lens staat heb je wel meer kans op rode oogjes. Qua bediening deelt de GF3 de filosofie van de Nikon J1: dit is een snelle snapshot-camera, geen toestel voor wie manueel wil werken.

Efficiënt filmen
Via Fotostijlen kan je al tijdens het fotograferen het uitzicht van jpg-opnames bepalen. Je kan kiezen uit de stijlen Standaard, Levendig, Natuurlijk, Zwart-wit, Landschap en Portret, en één aangepaste stijl aanmaken met de gewenste instellingen voor contrast, scherpte, verzadiging en ruisreductie.

[related_article id=”158262″]

Naast deze stijlen is er een opnamestand Creatieve Opties, wat bij Olympus Art Filters heet. Behalve Expressief, Retro, Overbelichting (high-key), Sepia en Hoge dynamiek is er Miniatuur, om een dioramaeffect na te bootsen.

Zowel de Fotostijlen als de Creatieve Opties zijn ook beschikbaar tijdens het filmen. De GF3 gebruikt naar keuze het efficiënte videoformaat AVCHD (maximaal 1.920 x 1.080 aan 25p) of het gemakkelijk te bewerken Motion JPEG (maximaal 1.280 x 720 bij 30 frames per seconde). Foto’s zijn tot 12 megapixel groot.

Minder ruis
De GF3 heeft beduidend minder last van ruis dan zijn voorgangers. Tot aan ISO 1.600 zie je alleen een erg natuurlijk aanvoelende luminantieruis, die een beetje de indruk geeft van de filmkorrel van vroeger. Pas aan ISO 3.200 wordt er sterke ruisonderdrukking toegepast, ten koste van de scherpte van de beelden.

Het autofocussysteem van de GF3 werkt sneller dan dat van zijn voorgangers, en geeft sommige instapreflexcamera’s het nakijken. Toch moet het het afleggen tegen de nog snellere toestellen van Olympus en Nikon. De continu-autofocus laat het soms afweten in slechte lichtomstandigheden en bij het filmen van bewegende voorwerpen.

Panasonic GF3
Prijs: 499 euro met 12-42mm kitlens (november 2011)

PRO: Veel mogelijkheden voor foto en video
CONTRA: Niet optimaal voor wie manueel wil werken

fotofotografiegf3panasonicreviewssnapshotsysteemcamera

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken