Alles over multimediaformaten
Weigert je mediaspeler wel eens een bepaald audio- of videobestand af te spelen? Verdrink je soms in de lettersoep van avi, wav, mp3, mov en DivX? Alsjeblieft, een snelcurus codecs & co.
Digitale audio- en videospelers zijn overal. Zowat alle smartphones en tablets dubbelen als volwaardige mediaspelers. En toch slaag je er niet altijd in om je muziek en je filmpjes op die toestellen te krijgen, laat staan ze af te spelen.
De toestellen van Apple zijn bijvoorbeeld zeer strikt: als je pakweg een avi-filmbestand op je iPod Touch wil bekijken zal het eerst iTunes moeten passeren voor een uitvoerig omzet- en transportproces. Bij andere mediaspelers moet je gewoon zelf uitvissen in welk formaat audio en video aangeleverd moeten worden. Je zult dus regelmatig moeten gaan converteren.
Maar hoe komt dat? Video en audio worden zelden of nooit ongecomprimeerd verdeeld. De reden is heel eenvoudig: opslagruimte en transfertijd. Om je een idee te geven: een bestand met ongecomprimeerde HD-video in een resolutie van 720p heeft een fikse 330 GB per uur aan opslagruimte nodig.
Zelfs met de huidige generatie harde schijven zou je pc snel beginnen sputteren wegens plaatsgebrek. Een bestand kopiëren of streamen op het internet wordt bijna onmogelijk, vanwege de tijd die nodig is voor het transporteren van een dergelijke klomp data. Om nog maar te zwijgen van de downloadlimieten. Dank je wel internetproviders.
Codecs en containers
Compressietechnieken dus. Het gebruikte algoritme en de implementatie om een mediabestand te verkleinen, noemen we een codec (coderen/decoderen of comprimeren/decomprimeren). Krijgt je mediaspeler een film of een nummer niet afgespeeld, dan heb je dus waarschijnlijk de juiste codec niet geïnstalleerd. De uiteindelijke verpakking van het gecomprimeerde bestand, af te lezen aan de extensie, is de container.
Containers kunnen een heleboel data bevatten. Wav bevat bijvoorbeeld enkel audiodata. Een mkv-bestand daarentegen kan verschillende audio- en videostromen bevatten, maar ook ondertitels, hoofdstukindelingen en allerhande metadata. Een avi-bestand kan net zo goed een DivX-video als een ongecomprimeerde video bevatten, of zelfs alleen een audiobestand.
Om te weten welke (video-)codec er gebruikt werd, zal je speciale software moeten gebruiken, zoals GSpot. Sleep je daar een videobestand naartoe, dan krijg je alle informatie die je nodig hebt.