Indiase provider blokkeert piratensites
In een poging filmpiraterij te bestrijden blokkeert een Indiase internetprovider piratenwebsites. Maar alleen wanneer zijn zusterbedrijf een film uitbrengt.
De provider, Reliance Communications (RCom), werkt nauw samen met zusterbedrijf Reliance Entertainment. En nu Reliance Entertainment een nieuwe film heeft uitgebracht, Don 2, blokkeert RCom alle links naar websites waar je bestanden kunt delen. “Websites zoals Rapidshare en Mediafire zijn geblokkeerd”, zegt een klant van RCom. “Reliance sloot de toegang af op de dag dat de film in de zalen kwam.”
Terugkerend fenomeen
En blijkbaar is het niet de eerste keer dat RCom zoiets doet. Het fenomeen duikt iedere keer dat Reliance Entertainment een film uitbrengt op. “Eerder, toen de films Singham en Bodyguard van Reliance Entertainment werden uitgegeven, blokkeerde RCom de toegang tot websites waar je bestanden kunt delen”, zegt een andere gebruiker.
“Toen Singham uitkwam, dacht ik eerst dat het een technische fout was; dat was in een paar dagen opgelost. Het bedrijf deed het echter opnieuw bij Bodyguard, en nu bij Don 2. Het is dus duidelijk dat RCom de piraterij van die films wil stoppen.”
“Inderdaad”, schrijft Sanjay Tandon, vicepresident van Reliance Entertainment in een e-mail. “Dit is niet de eerste keer dat Reliance Entertainment providers vraagt de toegang tot die websites te blokkeren. Dat doen we om ons intellectueel eigendom te beschermen. Dat vragen we overigens ook aan kabelnetwerken en satellietoperators.”
Maar de trend werd alleen opgemerkt bij RCom. De mediawebsites zijn bereikbaar via andere internetproviders, wat betekent dat alleen RCom ze blokkeert, in naam van Reliance Entertainment. Het filmbedrijf beweert dat het elke provider een gerechtelijk bevel heeft gestuurd. “Wanneer iemand zich niet aan dit bevel houdt, komt dat niet alleen neer op inbreuk van de copyrightwet, maar ook op minachting van het hof.”
Twijfelachtige beslissing
Websites waar je bestanden kunt delen helpen internetgebruikers grote bestanden te verschepen, inclusief films en muziek. De websites worden gebruikt om films meteen naar anderen te verspreiden. Dit resulteert in massale downloads en piraterij.
De beslissing om ze te blokkeren balanceert echter op de grens van de zakelijke ethiek. De websites worden namelijk niet alleen gebruikt om illegale bestanden te verspreiden: de meeste internetgebruikers uploaden er grote documenten, foto’s en bestanden.