Bestanden bewaren met Windows Live Mesh
Hoe meer toestellen ik gebruik, hoe lastiger het wordt om de juiste bestanden op het juiste gadget bij me te hebben. Rapportjes thuis schrijven, verbeteren op kantoor en terugvinden op de laptop tijdens een vergadering? Met Live Mesh is dat verbazend simpel.
Bestanden overzetten tussen computers is altijd een beetje gedoe. Ik heb ze lange tijd over en weer gemaild, er ligt een klein kerkhof aan USB-sticks onder in mijn tas, en ik heb meer cloudstorage- en verzendingsaccounts dan schoenen.
Met Live Mesh kan ik gratis bestanden van de ene pc naar de andere sturen, beelden opslaan op het net of van op mijn desktop op kantoor een virusscan starten bij mijn pc thuis. En ik heb er niet eens een nieuw account voor nodig.
[related_article id=”160534″]
Who"s the mesh?
Onbekend is onbemind, en dat geldt nog steeds een beetje voor Windows Live Mesh. Onbegrijpelijk, want het is een bijzonder handige dienst. Je kunt er bestanden mee synchroniseren tussen verschillende computers, en in combinatie met Windows Skydrive zet je ze in de cloud. Een beetje zoals Dropbox dus, en ook wel een beetje zoals iCloud, maar dan met minder marketing.
Windows Live Mesh maakt deel uit van Windows Live Essentials, dat je moet downloaden om onder meer de nieuwe Windows Live Messenger binnen te halen. Surf naar http://explore.live.com/windows-live-essentials en download de meest recente versie van Windows Live Essentials.
Open het installatiebestand en kies welke programma’s je wil installeren. De programma’s die je al hebt worden gewoon bijgewerkt. Het duurt wel even om alles bij te werken, en je zal misschien je computer moeten herstarten.
Bestand in de wolken
Met Live Mesh kun je nu je eigen locker maken op het net. Ik start het programma op en log in met mijn Hotmail-account. Hetzelfde lukt ook met een Windows Live Account, als je dat hebt. Nog nooit online gewerkt met de Windows Live diensten? Dan kun je onderaan op Registreer nu klikken en het formuliertje invullen.
Bij zo’n Windows Live account krijg je 25 GB gratis online opslagruimte. 5 gigabyte daarvan kun je rechtstreeks synchroniseren met Live Mesh. Klik bovenaan in het Statusvenster op Een map synchroniseren en blader door je mappen.
Je kunt overigens meerdere mappen opgeven die je gesynchroniseerd wil houden, bijvoorbeeld Mijn Documenten of Mijn Afbeeldingen. Ik werk liever met een speciaal mapje, waarin ik alles zet dat ik online wil gooien. Ik noem het voor de gemakkelijkheid Cloudkastje.
Nu nog aangeven op welke computers die map precies gesynchroniseerd moet worden. Ik heb Live Mesh alleen nog maar op mijn werkcomputer staan, dus wordt het mapje daar gezet, en op de SkyDrive – in de cloud dus.
Een klik op Ok en de mappen die ik aangegeven heb, worden netjes op het net gezet. Hun inhoud staat nu zowel op het internet als op mijn werkcomputer. Verander ik iets aan die bestanden op mijn werk-pc, bijvoorbeeld een extra lijntje tekst in een artikel, dan wordt de verandering ook doorgevoerd op de SkyDrive, zolang Windows Live Mesh draait.
Bestandjes hier op aard"
Het is uiteraard de bedoeling dat ik met SkyDrive meer synchroniseer dan alleen mijn werkcomputer en een mapje op internet. Bestanden op mijn thuiscomputer bijvoorbeeld. Werk ik dan thuis aan een artikel, dan heb ik meteen de juiste versie.
Ik installeer Live Mesh op mijn desktop thuis en log in met dezelfde account. Wat ik nu te zien krijg is het venstertje met de map Cloudkastje, maar dan van de andere kant. Wil ik de bestanden in mijn Cloudkastje-map automatisch op de thuis-pc, dan kan dat met een klik op de knop.
Deze map synchroniseren
Ik vertel Live Mesh waarmee het die map moet synchroniseren, bijvoorbeeld – laten we het niet te moeilijk maken – met een mapje CloudkastThuis. Live Mesh gaat aan het werk, en een minuutje later heb ik de bestanden binnengehaald die ik eerder op kantoor de wolken in gooide.
Gedeelde vreugd
De mappen die je online zet en synchroniseert, zijn in principe privé, maar als je wil, kun je ze ook delen met vrienden of collega’s. Ik ben bijvoorbeeld met vrienden op reis geweest en verzamel de vakantiefoto’s van al mijn verschillende gadgets.
Nu wil ik ook de foto’s hebben die mijn vrienden hebben genomen, zodat alles netjes samen in een map staat. Om dat voor mekaar te krijgen, kan ik een mapje VakantieFoto’s aanmaken, en dat vervolgens syncen naar SkyDrive.
Nu ga ik mijn vrienden toestemming geven om bijvoorbeeld bestanden toe te voegen, te bewerken of te wissen. Om mijn fotomap te delen, ga ik naar http://devices.live.com of klik ik in het Live Mesh-scherm op Nazar Windows Live-devices. Daar druk ik op Gesynchroniseerde mappen weergeven. Met een beetje geluk zie je de mappen die je klaargezet had.
Nu klik ik op VakantieFoto’s en bovenaan op Machtigingen aanpassen. Hier kan ik de e-mailadressen van mijn vrienden ingeven. Zij krijgen dan elk een mailtje dat er een map klaarstaat, maar ze zullen ook weer een Windows Live ID nodig hebben om zich aan te melden. Is dat allemaal gelukt, dan kunnen ze de mappen ook naar hun eigen pc synchroniseren.
Hoe zet ik dat af?
Wil je dat een map niet meer aangepast wordt, bijvoorbeeld omdat je bandbreedte bijna op is of omdat je bepaalde bestanden niet nodig hebt op deze of gene computer, dan kun je de synchronisatie eenvoudig afzetten. In het Statusvenster van Live Mesh zoek je de map in kwestie op en klik je op Apparaten selecteren.
Nu kan ik kiezen om de map op mijn thuiscomputer niet meer synchroon te houden. De map in kwestie blijft dan wel staan, maar wordt niet meer geüpdatet met aanpassingen die ik er op mijn werk-pc aan gemaakt heb. Let wel: wanneer je de synchronisatie van een map op je SkyDrive stillegt, worden de map en de inhoud ervan daar verwijderd. Ze staat dan nog wel op je computer, maar niet meer in de cloud.
Verhuizen
Zodra je je mappen gesynchroniseerd hebt verandert er een en ander in de manier waarop je een bestand of map verhuist. Stel: ik besluit mijn map Cloudkastje op mijn kantoor-pc een beetje op te ruimen. Ik zet er een submap in en duw daar alle teksten in die al afgewerkt zijn. Hetzelfde gebeurt dan met artikels in de map op mijn thuis-pc en die op de SkyDrive.
Haal ik nu een artikel weg uit Cloudkastje, bijvoorbeeld door het naar mijn archief te slepen, dan wordt zijn tegenpool op mijn thuis-pc naar de Prullenbak verplaatst. Duw ik per ongeluk op Delete en verwijder ik mijn hele map Cloudkastje, dan gebeurt er niets met de cloudmap op mijn thuis-pc of die op de SkyDrive. Handig, als je nogal vlug bent met verwijderen.
Zonder cloud
Nu hoef je niet al je data in de cloud te zetten om ze tussen twee computers te synchroniseren. Je kunt ook je eigen netwerk aanleggen. Heb je bijvoorbeeld een Mac en een Windows 7-desktop in huis, dan kun je Live Mesh gebruiken om bestanden tussen die computers uit te wisselen. Je kunt tot tweehonderd mappen met elk 50 GB aan data synchroniseren.
Om die mappen zover te krijgen, zorg je eerst dat je met beide computers op Live Mesh zit. Ga nu naar het statusvenster en klik op Een map synchroniseren. Je krijgt de keuze om de map te synchroniseren met je andere pc, met SkyDrive of met beide. Vink alleen de andere pc aan. Je krijgt het zelfs voor elkaar met twee computers die niet op hetzelfde thuisnetwerk staan.
Wil ik bijvoorbeeld een grote map foto’s van kantoor naar thuis verschepen, dan hoef ik daarvoor niet langs de 5 GB van SkyDrive. Ik synchroniseer de map tussen mijn werk-pc en de desktop thuis, en laat Windows Live Mesh alle bestanden overzetten. Belangrijkste voorwaarde: beide computers moeten aan staan, en met internet verbonden zijn.
Overal dezelfde favorieten
Met Live Mesh kun je meer dan alleen bestanden overzetten. Ben je nogal gehecht aan je programma-instellingen zoals stijlen, sjablonen of woordenlijsten in Office, of je favorieten in Internet Explorer, dan kun je ook die synchroon houden. Open Live Mesh en klik onderaan bijvoorbeeld op Schakel synchroniseren in voor favorieten.
Mijn IE-snelkoppelingen worden nu op SkyDrive bijgehouden. Zet ik thuis mijn desktop aan, dan is het weer een kwestie van inloggen en klikken op Schakel synchroniseren in voor favorieten. Sla ik nu thuis een nieuwe site op als favoriet in Internet Explorer, dan zou hij de volgende dag ook op IE in mijn kantoor-pc moeten opduiken.
Computeren van op afstand
Moet je wel eens helpdesk spelen of wil je vanaf je werk de antivirusscan van je thuiscomputer aanzetten, dan kun je via Live Mesh nu ook redelijk makkelijk vanuit een andere computer op jouw pc. Vroeger heette dat Remote Desktop, nu zit het in Live Mesh verstopt in het tabblad Extern. Je zult wel vooraf toestemming moeten geven.
Wil ik van mijn werk-pc aan mijn thuis-pc, dan ga ik dus eerst op de thuis-pc naar Live Mesh en klik ik in het tabblad Extern op Externe verbindingen met deze computer toestaan. Live Mesh zal een en ander moeten aanpassen. Wil ik het later weer uitzetten, dan klik ik op Externe verbindingen blokkeren.
Terug op kantoor aangekomen kan ik nu vanaf mijn werk-pc aan mijn thuis-pc. Ik open daarvoor Windows Live Mesh op de werk-pc en ga naar het tabblad Extern. Onderaan zie ik nu staan dat ik verbinding kan maken met mijn thuiscomputer. Een klik daarop, hopend dat de wifi het doet thuis, en even later krijg ik een beeld van mijn scherm(en) thuis.
Eerst moet ik uiteraard inloggen op mijn Windows-account. Ik klik op het juiste venstertje, en wat ik op mijn toetsenbord op kantoor intik komt netjes op mijn thuis-pc. Bovenaan krijg ik een venstertje Weergeven, waarmee ik kan in- of uitzoomen op mijn bureaublad, en een menubalk met daarop de naam van de externe computer waarmee ik aan het knoeien ben, in mijn geval UndeadMarvin. Zo heet mijn desktop thuis nu eenmaal.
Nu kan ik aan mijn bureau op de redactie rustig snuffelen in de mappen van mijn thuiscomputer. Ik kan zelfs programma’s openen. Hou wel rekening met een beetje vertraging; al je muisacties moeten over het web tot bij je thuis komen. Wil je ooit stiekem computerspelletjes spelen, zonder ze op je werk-pc te zetten, dan zorgt die vertraging ongetwijfeld voor nogal wat game-overs.
Ik sluit mijn thuiscomputer weer af door bovenaan op het icoon met de sleutels te klikken. Live Mesh drukt nu voor mij op Ctrl+Alt+Del op mijn thuiscomputer. Via het menu kan ik de verbinding verbreken.