Nieuws

Providers vertragen bewust je downloads

Ligt de downloadsnelheid bij torrents soms erg laag? En ligt dat aan je pc of zet je provider doelbewust de rem op je internetverbinding?

Het bittorrentprotocol wint steeds meer terrein als populairste methode om bestanden uit te wisselen. Begin dit jaar maakte BitTorrent Inc, beheerder van het gelijknamige protocol en producent van BitTorrent Mainline en μTorrent, bekend dat het de grens van 100 miljoen maandelijkse gebruikers overschreden had.

In september bevestigde het onderzoeksteam Tribler van de Technische Universiteit Delft tegenover nieuwssite Torrentfreak dat BitTorrent Inc. ongeveer 60 procent van de markt in handen heeft, zodat er dus op zijn minst 160 miljoen gebruikers zijn. Die populariteit is ook duidelijk meetbaar in het verbruik van bandbreedte.

Bittorrent behoort al jaren tot een van de meest verbruikende diensten en is globaal verantwoordelijk voor zo’n 40 à 50 procent van het upstreamverkeer en rond de 10 procent van het downstreamverkeer.

Vertragingen
Al dat zware dataverkeer zet aanzienlijke druk op de netwerken van breedbandproviders over de hele wereld. Daarom wordt bittorrent in de meeste landen bewust vertraagd, aldus recent onderzoek van het Measurement Lab, een open platform voor onderzoekers dat onder meer werd opgericht door Google.

In de laatste drie jaar hebben ze via de gratis te downloaden testmodule Glasnost in de gaten gehouden in welke mate providers het bittorentverkeer vertragen. Dat leidde in sommige landen tot opzienbarende resultaten. Zo blijkt in Groot-Brittannië het merendeel van de providers het torrentverkeer in meer dan de helft van de gevallen te vertragen, terwijl dat percentage in de Verenigde Staten gemiddeld rond de 25 procent ligt.

Ook in België en Nederland blijken internetproviders het P2P-gebruik te beperken. Uitschieters zijn het Belgische Telenet, dat tussen 2008 en begin 2010 bij ongeveer een derde van de metingen een rem zette op het P2P-gebruik. In Nederland is de kabelmaatschappij UPC veelpleger. In 2009 kneep zij drie kwartalen lang bijna 40 procent van de gemeten verbindingen af.

Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts zegt dat providers dit vooral deden om netwerkkwaliteit te kunnen garanderen. “Elke speler in de wereld hanteert zijn eigen spelregels om zijn netwerk zo goed en efficiënt mogelijk te beheren”, zo verklaarde hij in oktober.

Remmen los
Onder publieke druk zijn inmiddels vrijwel alle providers hiermee gestopt, maar het blijft de vraag wat de toekomst brengt. Onlinevideo via bijvoorbeeld YouTube en onlinegames eisen op dit moment al een stuk meer bandbreedte op dan P2P-applicaties, wat het snel groeiende mobiele internet voor een nog veel groter probleem stelt.

In Nederland ontstond afgelopen zomer veel ophef toen telecomproviders openlijk speelden met het idee om bepaalde gratis mobiele applicaties te blokkeren, omdat die nadelig zijn voor hun inkomsten uit telefoonabonnementen en sms-bundels.

De commotie zorgde er uiteindelijk voor dat Nederland als tweede land ter wereld netneutraliteit in de wet verankerde, waardoor internetproviders specifieke soorten internettoepassingen niet doelbewust mogen afremmen of juist voorrang geven. Ook in België is zo’n wet in de maak. Op Europees niveau is er daarentegen nog veel twijfel of netneutraliteit ook binnen de Europese Unie verplicht moet worden.

Kortom
Internetproviders vertraagden inderdaad je torrentverkeer, al lijken ze daar intussen mee gestopt te zijn. Netneutraliteit moet garanderen dat providers niet stiekem toekomstige populaire diensten vertragen of blokkeren, al zou dat kunnen betekenen dat de abonnementen voor grootverbruikers duurder worden.

downloadsinternetproviderssnelheidtechzonetorrent

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken