Wat is nearfieldcommunication?
Grote technologiebedrijven zoals Google en Nokia zetten zwaar in op nearfieldcommunication (NFC). Ook banken en telecombedrijven zijn in deze technologie geïnteresseerd. Maar wat houdt NFC precies in?
1. NFC is een radiocommunicatietechnologie die nauw verwant is aan RFID (Radio Frequency Identification). In feite is het een bundeling van verschillende technieken om over een afstand van enkele centimeters een draadloze gegevensverbinding op te zetten. Dat kan zelfs zonder stroombron: de connectie wordt dan via inductie opgewerkt door de interactie tussen de antennes van zender en ontvanger.
2. Er zijn drie modi waarin de NFC-technologie kan werken: naast de P2P-modus – die onder andere dient om bluetooth te initiëren – is er een readermodus voor het lezen van RFID-tags en een emulatiemodus van contactloze kaarten. Met dat laatste kan een smartphone bijvoorbeeld dienen als mobiele bankkaart of als elektronische pas voor het openbare vervoer.
[related_article id=”161563″]
Die techniek wordt al toegepast in de Oyster-kaart van de Londense Underground en de ov-chipkaart in Nederland.
3. Toch laat de definitieve doorbraak van NFC nog even op zich wachten. Verwacht wordt dat pas in 2014 een aanzienlijk aantal betalingen via NFC zal gebeuren: nog maar weinig toestellen hebben de technologie aan boord.
Google en Samsung met de Nexus S en Nokia met de N9 en C7 zijn zowat de enige die NFC voorlopig integreerden in hun telefoons. In het geval van Nokia gaat het om toestellen die geen veilige NFC-toepassingen ondersteunen en waarmee je dus ook geen betalingen zult kunnen uitvoeren.
4. In plaats van te wachten op NFC-telefoons bekijken telecomproviders intussen of ze NFC niet gewoon kunnen inbouwen in de simkaart. In Nederland hebben KPN, Vodafone en T-Mobile via de brancheorganisatie GSM Association toegezegd dit te gaan doen, al is er niets bekend over wanneer dit precies zal gebeuren.
Het simgebaseerde NFC heeft eerst meer standaardisatie nodig, iets waar de GSM Association ondertussen de eerste richtlijnen voor heeft uitgevaardigd.
5. Omdat NFC gebruikt kan worden voor het overbrengen van gevoelige informatie, wordt er kritisch gekeken naar de veiligheid van deze technologie. Want wat als je smartphone met NFC gestolen wordt? En wat als het radiosignaal opgepikt wordt door derden? Je zult ook altijd betaalgegevens nodig blijven hebben, zoals een creditcardnummer en een pincode.
6. Lang is er gespeculeerd dat ook Apple overstag zou gaan en NFC in de iPhone 5 zou stoppen. Zover is het echter niet gekomen. Wellicht kijkt Apple liever even de kat uit de boom; zeker wat mobiele betalingen betreft zijn er nog te veel onzekerheden rond NFC.
Sommigen verwachten dat Apple het moment afwacht dat NFC en bluetooth technisch in één chip geïntegreerd kunnen worden. Nu al heeft bijna 100 procent van de telefoons bluetooth.