Nieuws

Vijf technologieën die je huis revolutioneren

Als je van technologie houdt, kun je heel wat automatiseren in je huis. Je hoeft zelfs niet te wachten op de toekomst: we tonen je hier vijf revolutionaire technologieën die je woning verbeteren.

Technologie heeft de laatste vijftien tot twintig jaar een heuse revolutie in je huis ontketend. En het valt niet eens hard op. Tenzij je net een uitgebreid bedraad wonderhuis hebt gebouwd zijn de veranderingen vermoedelijk subtiel.

Die grote, platte tv bijvoorbeeld, waarop je uitzendingen kunt pauzeren en terugspoelen? Heel wat gestoomlijnder dan de kijkbuis waar George Jetson zijn familie mee opzadelde. Ook de beeldkwaliteit is veel hoger dan we ons enkele jaren geleden konden voorstellen.

De kans bestaat ook dat je wifi hebt. En hogesnelheidsinternet, een smartphone, timers voor in de tuin, controllers die de temperatuur van het water regelen, bewegingsgevoelige lichtarmaturen en een spelconsole die veel meer kan dan je je realiseert. Kortom: onze huizen zitten tegenwoordig vol met dingen die mensen twintig jaar geleden niet voor mogelijk hielden.

Maar wat kan er nog meer? Hoe ziet het huis van de toekomst eruit? Hier zijn vijf toepassingen die je de komende jaren wel bij je buren vindt.

1. Jedi-achtige besturingselementen
We beginnen meteen met giswerk, maar het idee is geweldig. Hieronder zie je een video van een iPad waarop je een deel van een kamer ziet. Door op lampen of toestellen te drukken kun je ze aan- of uitschakelen, of instellingen aanpassen.

Dingen als Microsofts Kinect (of vergelijkbare ideeën) vinden hun weg nu al naar onze huizen. Mensen zijn volop bezig de systemen te hacken en te verbeteren: stel je voor dat je gewoon naar een lamp wijst en je maar met je vingers hoeft te draaien om de helderheid aan te passen. Natuurlijk zijn er nog dingen als Apples Siri, die heel wat lagen aan deze toekomstfantasie kunnen toevoegen.

2. Oledverlichting
Een organic light emitting diode, kortweg oled, is heel wat anders dan de traditionele verlichting die we nu gebruiken. Net als de ledlampjes die nu beschikbaar zijn kunnen oledlampjes een oneindig aantal kleuren weergeven en intussen weinig energie verbruiken. Oled krijgt nu al de voorkeur bij het maken van schermen voor mobiele telefoons, maar er moet nog veel gebeuren eer we de kleine lampjes als onze hoofdverlichting zullen gebruiken.

Uiteindelijk kunnen oledlampjes bijvoorbeeld gebruikt worden om volledige muren of kamers om te toveren in grote schermen, zodat we daglicht accurater kunnen nabootsen.

OLED-verlichting
(c) build.com.au

3. Zonnecellen als dakbedekking
Fotovoltaïsche cellen bestaan ook al enkele jaren, maar ze waren zo duur en inefficiënt dat ze tot op heden alleen bij de meest fanatieke volgers opdoken.

Dat verandert gelukkig snel, vooral omdat de overheid ook achter de technologie staat. Nu zonne-energie meer en meer gebruikt wordt, daalt de prijs van fotovoltaïsche cellen. Je ziet hier en daar ook slimme toepassingen van de technologie, zoals fotovoltaïsche dakpannen of bekleding voor pergola’s.

Zonnepanelen
(c) westbywestCC BY-SA 2.0-licentie.

4. Fecaliën recyclerende toiletten
Als we serieus bezig willen zijn met recyclage en verstandig energieverbruik, moeten we ooit onze eigen uitwerpselen onder ogen zien. We verbruiken enorm veel energie tijdens het produceren van voedsel, en hoewel het menselijke spijsverteringsstelsel eten erg efficiënt kan omzetten naar energie zit er nog een hele hoop energie in wat er aan de andere kant uitkomt.

De technologie voor methanolbrandstofcellen bestaat al. Bovendien is het schaalbaar, zodat kleine huishoudsystemen gebruik kunnen maken van onze afscheiding om ons huis warm te houden of om onze auto’s aan te drijven.

Intussen zijn er al wel speciale toiletten beschikbaar die je uitwerpselen kunnen omzetten in compost, maar zo eentje in huis halen vraagt wat papierwerk.

Uitwerpselen recycleren
(c) build.com.au

5. Modulair bouwen
Onze bouwmethodes veranderen voortdurend, en nieuwe technologieën en bouwmaterialen duiken regelmatig op. Een voorbeeld daarvan is het modulaire bouwen. Veel van deze systemen worden niet alleen ontwikkeld om hun snelle, stevige constructie: er wordt ook rekening gehouden met energie-efficiëntie, zowel in de bouwmaterialen en -processen als in het uiteindelijke leven.

Hoewel modulaire huizen niet voor elke situatie geschikt zijn, zullen ze in de toekomst veel meer mensen aantrekken. Vooral wanneer men strengere regels gaat opleggen wat betreft energieverbruik.

Het Australische Habitech Systems is een goed voorbeeld van wat er commercieel verkrijgbaar is, en andere dingen zoals het E-cubesysteem wekken heel wat interesse op.

Modulair bouwen
(c) Habitech

Lees hier het originele artikel.

automatiseringenergieverbruikhuisipadnieuwsrecyclagetechnologietoekomst

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken