IT-minister wel erg lief voor Belgacom en Telenet
Johan Vande Lanotte wil als kersvers minister van Telecom een goede prijsconcurrentie tussen Belgacom en Telenet. Maar extra spelers hoeven daar voor hem niet per se bij.
De Oostendse politicus heeft heel wat op zijn boterham: economie, telecom, IT, consumentenzaken en Noordzee. Bovendien heeft hij nog maar een maand de tijd gehad om zich in te werken op al die thema’s. Toch blijkt uit zijn interview met ZDNet dat hij alvast weet waar hij heen wil met de bevoegdheden IT en Telecom. Maar helemaal gerust ben ik er toch niet in.
Vande Lanotte is namelijk erg lief voor de duopolisten Belgacom en Telenet. Zo is hij niet zinnens om een van de twee te verplichten hun netwerk open te stellen voor concurrenten. Enkel als de prijs hoog genoeg is, zouden de telecombedrijven concurrenten moeten dulden op hun netwerk. Bovendien zal hij niet toestaan dat er nog een extra fysiek netwerk wordt aangelegd in België.
Die zachte houding tegenover Belgacom en Telenet vind ik jammer. Een krachtige overheid zou minstens dreigen met een opsplitsing van Belgacom. Daarbij zouden er twee bedrijven ontstaan, een dat de netwerkinfrastructuur uitbaat en een ander dat telecomdiensten aanbiedt. Het eerste bedrijf heeft andere operatoren als klant. Het tweede bedrijf is een operator die telecom levert aan bedrijven en gezinnen. Zo’n splitsing is perfect mogelijk, vertelde Vande Lanottes voorganger ons.
Bij een te strenge aanpak van Belgacom en Telenet zou er niets meer geïnvesteerd worden in het netwerk, oordeelt Vande Lanotte. En dus moet er volgens hem gezocht worden naar een verbeterde concurrentie tussen de twee grote spelers. Zij zijn volgens hem immers de enigen die op hun eigen netwerk triple play kunnen aanbieden. Ik ben heel benieuwd hoe hij dat in de praktijk gaat doen.
Voorlopig gun ik Vande Lanotte nog het voordeel van de twijfel. Het is immers nog niet zeker dat hij de telecomoperatoren met fluwelen handschoenen gaat aanpakken. Hij spreekt er immers ook over om het BIPT juridisch beter te wapenen.
Op dit ogenblik wordt immers elke beslissing gerechtelijk aangevochten, wat nefast is voor de efficiënte werking van de telecomwaakhond. Als BIPT beslissingen kan nemen die meteen gerespecteerd worden door de operatoren, is dat allicht goed nieuws voor de concurrentie. Wat heb je immers aan een waakhond als hij aan een heel korte ketting ligt?