Platenfirma eist 10.000 euro van Vlaamse fabrieksarbeider
Een 50-jarige fabrieksarbeider uit Harelbeke kijkt aan tegen een gigantische schadeclaim, omdat hij een album van Kaiser Chiefs voor de release op het internet plaatste.
Twee weken voordat de Britse band Kaiser Chiefs in 2008 zijn derde cd uitbracht, dook het integrale album plots op het internet op. Enkele dagen later bleken al tienduizenden fans de plaat gedownload te hebben. De platenfirma diende prompt een klacht in en het onderzoek leidde naar de computer van een fabrieksarbeider uit Harelbeke.
Gisteren stond de vijftigjarige vrijgezel terecht voor de correctionele rechtbank van Kortrijk. "We hebben helaas niet kunnen achterhalen hoe de man in het bezit kwam van de muziek", zegt Jules De Keersmaecker, de raadsman van de platenfirma. "Hij was zo slim om de link zorgvuldig te wissen."
Ook andere films en cd"s
De platenfirma eist een schadevergoeding van 10.000 euro voor het uploaden van de cd van Kaiser Chiefs, maar ook de vierhonderd illegaal gedownloade speelfilms en 109 cd"s die de politie op zijn computer vond, worden de arbeider nu zwaar aangerekend. Niet minder dan 32 platenmaatschappijen en productiefirma"s stelden zich naast Sabam burgerlijke partij. Per film wordt 125 euro geëist, per cd 99,90 euro.
"Die sommen zijn onredelijk hoog", vindt Jan Leysen, raadsman van de beklaagde. Hij vroeg de rechter billijk te zijn en de schadevergoeding terug te brengen tot een tiende van de eis. "Mijn cliënt, die 1.400 euro netto per maand verdient, dreef immers geen handeltje. Hij heeft geen cent verdiend aan de Kaiser Chiefs. Hij heeft die cd op een forum geplaatst in ruil voor een andere cd. En de illegaal gedownloade films en muziek dienden enkel voor eigen gebruik. Miljoenen mensen doen dat."
De beklaagde zelf durfde gisteren niet te reageren. De uitspraak volgt op 5 februari.