Nederland tekent ACTA-verdrag niet

In Tokio heeft de EU samen met de meeste lidstaten, met uitzondering van Nederland, ACTA ondertekend. Het antipiraterijverdrag kan een bedreiging zijn voor het vrije internet, maar de ondertekening betekent nog geen goedkeuring.

ACTA is geen wet maar een internationale handelsovereenkomst. Het staat voor Anti Counterfeiting Trade Agreement en moet namaak beter aan banden leggen. Maar onder namaak vallen ook inbreuken op intellectueel eigendom en copyrightschendingen. Zo omvatte een eerdere versie van het verdrag een regel waarbij je je internetverbinding kon verliezen wanneer je herhaaldelijk illegaal zou downloaden.

Tegen het verdrag zijn al verschillende bezwaren geweest. Zo was de exacte inhoud vaak onduidelijk omdat de besprekingen achter gesloten deuren plaatsvonden. De meeste EU-landen hebben het verdrag ondertekend, met uitzondering van Nederland, Duitsland, Estland, Cyprus en Slowakije.

[related_article id=”158578″]

Niet definitief
Maar de goedkeuring door de EU of zijn lidstaten is nog lang niet definitief. Pas in juni gebeurt de laatste stemming door het Europees Parlement. Als die het verdrag afschiet, dan is het jawoord van de EU, maar ook van individuele lidstaten, waardeloos.

De Europese Commissie nuanceert intussen de impact van ACTA. “Het verandert niets aan de Europese wetgeving”, zegt handelscommissiewoordvoerder John Clancy aan onze collega’s van ZDNet UK. “De internetvrijheid die voorheen bestond, de toegang en het gebruik ervan, zal niet veranderen door ACTA.”

Volgens Clancy heeft de overeenkomst als doel om de standaarden rond intellectueel-eigendomsrecht gelijk te trekken met die van de EU en andere spelers. Al heeft dat volgens vrijheidsorganisaties ook scherpe kantjes.

Zo kan het verdrag wel voor strengere wetten zorgen in niet-EU-landen waar de vrijheid van meningsuiting niet wordt gegarandeerd, vreest het Franse La Quadrature du Net. Ook wordt het volgens hen moelijker om onder ACTA generische medicijnen te maken en te verdelen.

Planning
Intussen heeft het Nederlandse Europarlementslid Marietje Schaake op Reddit uitgelegd wat de volgende stappen zijn voor ACTA. Zo volgt er eind februari of begin maart een bespreking bij INTA, het internationaal handelscomité van de EU. Dat stemt in april of mei over het verdrag.

De laatste plenaire stemming is voor het Europees Parlement, dat zal zich uitspreken tussen 11 en 14 juni. Pas dan valt of staat het verdrag voor Europa.

Schaake zelf is alvast tegen het verdrag en roept mensen op om Europarlementsleden te mailen om tegen het verdrag te stemmen. Ze benadrukt dat de handtekeningen die deze week zijn gezet slechts een intentieverklaring zijn. Alleen het parlement kan het verdag ook ratificeren, waardoor het in werking treedt.

actacensuureueuropaeuropees parlementintajustitienamaaknieuwsoverheidpiraterijprivacyquadrature du netschaakestemmingtokyoverdragvrijheid

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken