Nieuws

Hoofdtelefoon herkent oor

Japanse onderzoekers ontwikkelen een prototype van oordopjes die ‘weten’ in welk oor ze zitten.

De onderzoekers van het Igarashi Design Interface Project gebruiken sensoren om te bepalen in welk oor de oordopjes zitten. Aan de hand daarvan speelt de hoofdtelefoon de juiste muziek af.

Ook wanneer twee mensen een hoofdtelefoon delen en elk één oordopje dragen, detecteert de hoofdtelefoon het. Iedere luisteraar krijgt dan een monoversie van de muziek te horen.

Daisuke Sakamoto, assistent-professor aan de universiteit van Tokio, gelooft dat het vervelend is steeds op je hoofdtelefoon te moeten kijken voor je hem gebruikt. “Het is maar een klein probleem, en hoofdtelefoons worden over het algemeen intuïtief gebruikt. Maar het is het bekijken waard om mensen een betere beleving te bezorgen”, vertelt hij aan de BBC.

Smartphone brengt ideeën
Sakamoto en zijn collega, Kohei Matsumara van het Japan Advanced Institute of Science and Technologie, kwamen op het idee dankzij een smartphone. De telefoon gebruikt een nabijheidssensor om het scherm aan en uit te zetten. “Dat inspireerde ons om ook zo’n sensor te gebruiken. Zo konden we nagaan met welk oor we te maken hebben”, zegt Sakamoto.

De sensor wordt in een rechte hoek in een van de oordopjes geplaatst. Wanneer je het oordopje in je linkeroor plaatst, wijst de sensor naar voor, weg van je hoofd. In het rechteroor wijst de sensor naar de achterkant van het oor en registreert hij een obstakel. Wanneer de afstand kleiner is dan 30 mm wordt het rechterkanaal geactiveerd; anders kiest de hoofdtelefoon het linkerkanaal.

Huid geleidt elektrisch signaal
Het geleidingsvermogen van de huid loste het probleem op van mensen die oordopjes delen. De hoofdtelefoon zendt namelijk een zwak elektrisch signaal uit, en kijkt via een sensor of de huid dat signaal geleidt. Wanneer één persoon de hoofdtelefoon draagt, wordt het signaal langs de huid van de gebruiker gestuurd; de hoofdtelefoon detecteert dit en speelt het geluid in stereo.

Wanneer verschillende mensen de hoofdtelefoon tegelijk dragen is er geen verbinding; de oordopjes ontvangen dan ieder een identiek monosignaal.

Sakamoto vertelt de BBC dat ze geen plannen hebben om de hoofdtelefoon in grote oplage te produceren, hoewel ze verschillende patenten hebben aangevraagd. “Als een bedrijf interesse toont, willen we gerust samenwerken”, voegt hij toe.

geleidingsvermogenhoofdtelefoonhuidjapannieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken