Acht maanden cel voor Facebookhacker
Een Britse student krijgt acht maanden cel omdat hij inbrak op het sociaal netwerk om zo beveiligingsfouten aan het licht te brengen.
De zaak van Glenn Mangham is een opmerkelijk geval. De openbaar aanklager spreekt van “het meest uitgebreide en flagrante incident van socialemediahacking voor de Britse rechtbank". Toch zien de student en zijn advocaat dat heel anders.
De 26-jarige Mangham, een student softwareontwikkeling, kreeg toegang tot de interne systemen van Facebook nadat hij vanuit zijn slaapkamer het account van een Facebookmedewerker hackte. Zo kon hij tussen april en mei vorig jaar data downloaden van de site. Facebook zelf ontdekte de hack in mei. Even werd gedacht aan industriële spionage.
[related_article id=”158578″]
Fouten aantonen
Facebook lichtte de FBI in, en op 2 juni deed Scotland Yard een inval bij de jongeman. Maar in de rechtszaal hield zijn advocaat vol dat Mangham geen slechte bedoelingen had. Hij is een zogenaamde ethische hacker die louter wilde aantonen hoe de site zijn beveiliging kon verbeteren. Iets wat hij eerder ook bij Yahoo zou hebben gedaan.
Opvallend is dat de rechter dat verhaal ook gelooft. Hij erkent dat de hacker de gestolen informatie niet wilde doorgeven en dat ook niet heeft gedaan. Ook is er geen sprake van financieel gewin.
“Maar dit was niet gewoon wat onschuldig experimenteergedrag. Je ging binnen in het hart van een systeem van een internationale onderneming met een massale omvang. Dit was dus niet gewoon wat spelen met de administratie van een klein onbelangrijk bedrijf”, aldus de rechter volgens The Guardian.
Dubbelzinnige houding
De uitspraak is enigzins opvallend als je kijkt naar hoe Facebookoprichter Mark Zuckerberg met de site is begonnen. Hij brak hiervoor eerst in de studentendatabase van de Harvard-universiteit in om daar namen en foto’s van studenten op te halen.
Recent zei Zuckerberg zelf nog dat hij zichzelf als een hacker beschouwt. Waarbij volgens hem hacken niet gaat om het inbreken, maar om het breken van dingen om ze beter te maken. Maar die redenering gaat dus niet op als je het bij Facebook zelf probeert.