Ook Sandisk zet in op SSD-killer ReRAM
Flashgeheugenfabrikant Sandisk zet een team van specialisten op de ontwikkeling van ReRAM-geheugen. Dat zou zowel het hedendaagse werk- als opslaggeheugen kunnen vervangen.
Sandisk plaatste vorige week een vacature op zijn website voor een verantwoordelijke van een dertigkoppig onderzoeksteam dat de productie van op memristors gebaseerd resistief RAM-geheugen (ReRAM) mogelijk moet maken. Het doet dat in samenwerking met partner Toshiba. Dat merkte Bright Side of News op.
Technologie evolueert snel
Vorige maand beweerde de Japanse geheugenfabrikant Elpida dat het samen met elektronicagigant Sharp een prototype van ReRAM-geheugen had ontwikkeld met dezelfde lees- en schrijfsnelheden als het DRAM-geheugen in hedendaagse computers.
Ook Panasonic, Sony, Micron, DSI en HP – in samenwerking met Hynix Seminconductor – investeren in de technologie. Die steunt op de revolutionaire ‘memristor’ die HP in 2008 ontwikkelde. Het eerste commerciële ReRAM-product wordt rond 2013 verwacht.
Snel en niet-vluchtig
ReRAM wordt naar voren geschoven als de opvolger van zowel het huidige systeem- als opslaggeheugen in computers. De technologie combineert de lees- en schrijfsnelheid van DRAM-geheugen met de niet-vluchtige aard van flashgeheugen. Dat betekent dat gegevens bewaard blijven als de spanning wegvalt. In theorie zal een computer met genoeg ReRAM-geheugen geen laadtijden meer kennen.