Hoe verwijder je je Google-geschiedenis?
Google past op 1 maart zijn privacybeleid aan. Burgerrechtenorganisatie EFF raadt daarom aan om ervoor te zorgen dat het bedrijf je webgeschiedenis niet oneindig kan bijhouden.
De informatie- en advertentiegigant vereenvoudigt zijn aanpak door vanaf 1 maart één privacybeleid voor al zijn diensten te gebruiken. Dat betekent echter ook dat de gegevens die het bedrijf over je verzamelt op de zoekmachine ook gebruikt kunnen worden op Google Plus, YouTube, Blogger en andere Google-diensten.
Ervoor zorgen dat Google niet zomaar alles bijhoudt kan relatief eenvoudig. Je surft naar www.google.com/history/ waar je inlogt met je Google-account. Hier kan je kiezen voor ‘remove all web history’. Vervolgens klik je op ‘ok’. Hiermee pauzeert de gegevensopname en worden eerder bewaarde surf- en zoekgegevens niet langer gebruikt voor interne doeleinden.
[related_article id=”158578″]
Anonimiseren
Al nuanceert de EFF de impact wel. Zo blijft Google informatie over je verzamelen voor interne doeleinden en kan die informatie nog steeds worden opgevraagd, bijvoorbeeld op bevel van een rechter. Het grote verschil is dat je gegevens na achttien maanden zullen worden geanonimiseerd, anders blijft Google ze bewaren en gebruiken.
Wel hebben we gemerkt dat de geschiedenis standaard staat uitgeschakeld bij verschillende mensen. Mogelijk is dat omdat Google in Europa zich aan bepaalde privacyrichtlijnen moet houden, al kan het geen kwaad om dit alsnog te controleren.
De EFF heeft ook een pagina met tips om zo anoniem mogelijk te surfen. Dat varieert van het niet googelen naar je eigen naam, adres, telefoonnummer, tot het variëren of anonimiseren van je IP-adres.