Zou je die app wel kopen?
Zou je de premiumversie van die mobiele applicatie kopen of niet? Hier vind je enkele tips die je helpen bij die beslissing.
Soms is het moeilijk te beslissen of je wel zou betalen voor de ‘betere’ versie van een app. De gratis versie is misschien goed genoeg, maar voor enkele eurocenten of euro’s raak je wel van die vervelende advertenties af. Of je krijgt er enkele nuttige functies bij.
Doorgaans beslist ieder op zijn manier of hij de applicatie koopt of niet. Toch zetten we hier enkele tips op een rijtje die je kunnen helpen bij die keuze.
[related_article id=”158662″]
1. Lees de lijst met voordelen
Welke nieuwe functies krijg je wanneer de applicatie koopt? Lees de lijst met voordelen in de beschrijving. “Wanneer een app maar 99 cent kost, ga ik er gewoonlijk wel voor. Zelfs wanneer ‘geen advertenties’ het enige voordeel is”, zegt Nicole Cozma van Cnet. “Het lijkt wel de magische prijs voor een hoop apps. Wanneer een applicatie meer kost maar wel een hoop nieuwe functies aanbiedt, is het misschien ook de moeite om de app te kopen.”
2. Lees productbesprekingen van kopers.
Commentaren zijn een privilege. Toch moet je je gezond verstand gebruiken wanneer je door de besprekingen navigeert: sommige gebruikers hebben onrealistische verwachtingen over het kunnen van een app, terwijl andere gebruikers toestellen hebben die niet ondersteund worden. En natuurlijk klagen beide categorieën in de commentaren.
Door de technische beschrijving te lezen weet je al wat de app kan of zal kunnen. Zo weet je welke commentaren je moet negeren en welke je echt moet lezen. Vergeet ook niet andere applicaties van de ontwikkelaar te bekijken; zo weet je wat voor applicaties hij maakt en hoe tevreden zijn gebruikers over het algemeen zijn.
3. Probeer eerst
Soms kun je terugkomen op je beslissing. Google Play (vroeger de Android Market) verkortte de duur van zijn terugneembeleid een hele tijd geleden naar vijftien minuten. Dus als je een app koopt, hem voor twaalf of dertien minuten gebruikt en dan wil beslissen of je hem houdt of niet: doen!
Denk er wel aan dat sommige apps bedoeld zijn voor situatiegebruik, zoals een Twitterapp die je op de hoogte brengt van bepaalde updates. Die paar minuten zijn dus misschien niet genoeg voor een uitgebreide test.
4. Lees officiële productbesprekingen
Wil je toch nog de mening van de vakpers horen, kijk dan even rond op het internet. Je vind erg veel besprekingen op blogs, of op technologiewebsites als Cnet. Ook wij hebben een apart app-kanaal, als je dat nog niet wist.
Sowieso is het verstandig verschillende meningen te lezen. Hou er echter wel rekening mee dat de mensen die de apps bespreken misschien iets kritischer zijn dan jij: je kunt gerust een applicatie kopen of willen die de besprekers niet interesseert.
En toch: als je alleen maar slechte besprekingen terugvindt, denk dan twee keer na voor je je geld uit het raam gooit.
5. Vraag de mening van sociale media of je vrienden
Als er iets is dat mensen graag delen op het internet, dan is het hun mening. Vraag je vrienden dus gerust of ze betaald hebben voor een bepaalde applicatie. En als dat het geval is: waarom? Baseer je niet op de mening van één vriend, maar vraag een groep mensen wat zij van een applicatie vinden.
Ook kun je terecht op sociale media als Facebook en Twitter. Veel Facebookvrienden zijn mensen waarmee je dagelijks (of toch dikwijls) in contact komt; in principe kun je vertrouwen op hun mening en bevindingen.
6. Wacht op koopjes
De verandering van de Android Market naar Google Play zorgde voor enkele erg interessante koopjes: zo vond je verschillende apps voor slechts 25 cent.
Amazon heeft zijn eigen Android-appmarkt en voert regelmatig promoties voor goedkopere of zelfs gratis apps. Hetzelfde geldt voor iOS-applicaties, met websites als FreeAppADay en AppShopper die bepaalde apps in de kijker zetten.
Kortom: ga niet in het wilde weg apps kopen, maar gebruik je gezond verstand en lees of vraag de gefundeerde mening van anderen.
Met medewerking van Nicole Cozma.