Smartphone vaakst vergeten bij tandarts Brussel
Volgens een onderzoekje van Lookout Security verliezen mensen hun smartphone om de haverklap en, afhankelijk van het land, op de meest gekke plaatsen.
Het beveiligingsbedrijf, bekend van zijn apps voor Android en iOS, stelde enkele wereldkaarten samen die in beeld brengen hoe vaak hun gebruikers in 2011 de smartphone zijn kwijtgeraakt, waar dat het vaakst gebeurde en wat dat voor kosten met zich meebrengt. Lookout zegt dat vorig jaar 9 miljoen smartphones ergens zijn blijven liggen of werden gestolen.
Koffiebars, kantoren cafés staan over het algemeen hoog op de ranglijst, maar in sommige hoofdsteden raken smartphonebezitters op de meest bizarre plekken hun toestel kwijt. Zo is in Brussel de nummer één de tandartspraktijk, verliezen Parijzenaren het vaakst hun telefoon bij het benzinstation of in de kerk en laten inwoners van Moskou bij een bezoek aan de garage vaak hun gadget achter.
[related_article id=”161920″]
Lookout bekeek ook welke nationaliteiten het slordigst met hun toestel omspringen. In Amsterdam en Manchester raken smartphonebezitters hun toestel twee keer per jaar kwijt, terwijl dat inwoners van Tokyo maar een keer per twee jaar gebeurt.
Door de toestelprijs van gevonden toestellen bij elkaar op te tellen, becijfert Lookout tenslotte dat de totale waarde van vorig jaar verloren smartphones uitkomt op 2,5 miljard dollar en telt daar de resterende contractkosten en verloren gegane informatie van banking en sociale apps bij op om uit te komen bij 30 miljard dollar aan kosten.
De bevindingen van het onderzoek moeten met een flinke korrel zout worden genomen. Lookout is weliswaar een bijzonder populaire applicatie, maar de gebruikte methodologie is nogal aan de magere kant. Lookout koppelde de laatst bekende locatie van een verloren telefoon namelijk aan de Foursquare API en vermeldde dan de dichtsbijzijndste populaire locatie. Niet alleen hangt de betrouwbaarheid af van de populariteit van Foursquare in een bepaald land, maar de vermelde locatie is ook zeker niet altijd de plaats waar het toestel verloren is.
Wat voor gevolgen het verlies van je smartphone met zich meebrengen, toonde securitybedrijf Symantec aan in een recent onderzoek. Medewerkers lieten loktelefoons achter met detectiesoftware en ingeschakelde GPS, waarna het bekeek wat eventuele vinders uitvoerden met de toestellen.
Daaruit bleek dat 89 procent van de vinders persoonlijke apps probeerden te openen, terwijl maar de helft een poging deed de eigenaar op te sporen. Nog maar eens bewijs dat het verstandig is je smartphone uit te rusten met de een of andere beveiliging die je helpt het toestel op te sporen of af te grendelen.