Nieuws

Drie tips voor een veiligere internetervaring

De gemiddelde ZDNet-lezer mag dan wel de verpersoonlijking van technologie- en beveiligingskennis zijn, toch zijn er enkele stappen die je kunt nemen om je computer veiliger te maken.

Jouw pc mag dan wel een fort zijn, die van enkele minder technologisch onderlegde familieleden is dat misschien niet. En omdat jij, waarde ZDNet-lezer, veelal eerst gevraagd wordt wanneer de computer van je moeder het begeeft, vind je hier enkele bruikbare tips.

1. Haal een beveiligingssuite in huis.
Klinkt logisch, wordt veel vergeten. ZDNet-coryfee Pietjerjan bekeek vorig jaar een hoop gratis virusscanners; ga vooral voor het pakket dat goede recensies krijgt of dat je vertrouwt. Zorg er natuurlijk voor dat je regelmatig updates downloadt en dat je op gezette tijden je harde schijf scant.

2. Gebruik een browseronafhankelijke wachtwoordenbeheerder
De paswoordenmanager die standaard in je browser zit is niet schadelijk of lek, verre van. Maar software van derden durft meer opties aan te bieden, zoals mobiele ondersteuning of een zogenaamd master-wachtwoord. Dat meesterlijke wachtwoord telt als een extra beveiligingslaag boven op je andere wachtwoorden.

De bekendste wachtwoordenbeheerders zijn waarschijnlijk LastPass en Roboform. De software werkt op verschillende platformen en in verschillende browsers. Bovendien zijn ze ook beschikbaar voor de smartphonegebruiker.

3. Gebruik twee browsers
Twéé browsers? Jawel: het kan geen kwaad je financiële transacties in een andere browser te voltooien dan die waarmee je naar kattenplaatjes kijkt. Het is de gemakkelijkste manier om exploitaties van malafide individuen te voorkomen.

Met de wachtwoordenbeheerders uit de voorgaande tips bewaar je overigens de toegang tot je opgeslagen toegangssleutels, onafhankelijk van de browser die je gebruikt.

Bonustip!
Deze valt niet meteen onder de noemer beveiliging, eerder onder preventie. Als je surft met Chrome, Firefox of Opera, overweeg dan de synchronisatiefunctie in te schakelen.

Je bent misschien niet meteen te vinden voor het online opslaan van al je favoriete websites – wie kan met zekerheid zeggen dat de dienst nooit gekraakt wordt – maar denk eraan dat je wel meteen een onlineback-up van je browserdata hebt. Na een crash of herinstallatie van je computer ben je zo weer vertrokken.

En natuurlijk is ‘je gezond verstand gebruiken’ een vaste waarde in zulke lijstjes. Met deze tips ben je al heel wat veiliger op dat gevaarlijke web.

beveiligingbrowserhelpinternetlijstonlinetips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken