Nieuws

De 20 beste Hollywoodhacks

Je kan ze bezwaarlijk realistisch noemen, de hacks en interfaces in deze twintig higtechkaskrakers, maar ze trakteren je wel op memorabele verhalen en schitterende visuele effecten. Hier en daar zet er eentje je misschien zelfs aan het denken …

1. Wargames (1983)
Een jonge student (Matthew Broderick) vindt een achterpoortje in een militaire computer die verbonden is met het defensieprogramma van de Verenigde Staten. Wat begint als een onschuldig oorlogsspelletje, verandert al snel in een nucleaire wapenwedloop met de Sovjet-Unie. Toegegeven, een beetje vergezocht, maar het zet je wel aan het denken over atoomwapens en het einde van de mensheid.

2. Sneakers (1992)
Martin Bishop (Robert Redford) staat aan het hoofd van een team dat gespecialiseerd is in het testen van beveiligingssystemen. Wanneer ze door de overheid gechanteerd worden om een ultrageheime zwarte doos te stelen, die elk bestaand encryptiesysteem blijkt te kunnen ontcijferen, komen ze in een levensgevaarlijk spelletje terecht. Vandaag ietwat gedateerd, twintig jaar geleden razend actueel.

3. Firewall (2006)
Jack Stanfield (Harrison Ford) is beveiligingsverantwoordelijke bij een grote bank. Als zijn vrouw en zijn kinderen ontvoerd worden, ziet hij geen andere uitweg dan zijn werkgever voor miljoenen dollars op te lichten om het losgeld te betalen. Maar wanneer de ontvoerders zich niet aan hun woord houden, wordt Jack boos. Heel boos. Persoonlijk vind ik Harrison Ford geloofwaardiger als Indiana Jones, maar het blijft een superspannende film.

4. Tron (1982)
Tron is een cultfilm die je als computergebruiker minstens één keer gezien moet hebben. Hij vertelt het verhaal van Flynn, een programmeur die in zijn computer gezogen wordt. Daar moet hij in allerlei gladiatorengames vechten voor zijn leven. Samen met de securitysoftware Tron neemt Flynn het op tegen het Master Control Program. Ook opvolger Tron Legacy (2010), met sensationele special effects en een appetijtelijke Olivia Wilde (13 uit House), is de moeite waard.

5. The social network (2010)
Het beeld dat van Facebook-oprichter Marc Zuckerberg geschetst wordt in The Social Network is verre van fraai. Eerst steelt hij het idee van enkele medestudenten, en dan zet hij op een slinkse manier zijn partner buitenspel. Echt boeiend klinkt dit allemaal niet, maar toch levert het een intrigerende film op, waarin zelfs nog wat gehackt wordt ook. Zo breekt Zuckerberg binnen in de databases van alle studentenhuizen, en organiseert hij in zijn zoektocht naar personeel een heuse hackwedstrijd.

6. Swordfish (2001)
John Travolta is de gladde schurk, belust op miljarden dollars aan overheidsgeld, Hugh Jackman de heldhaftige hacker die terug in contact wil komen met z’n dochter, en Halle Berry de mysterieuze dame. Qua verhaal ontbreekt het deze technothriller een beetje aan geloofwaardigheid, maar er is meer dan genoeg actie, vrouwelijk schoon en special effects voor 99 minuten hersenloos vertier.

7. Gamer (2009)
In Gamer wordt het brein van ter dood veroordeelde gevangenen gelinkt aan de spelconsole van rijke gamers, zodat er letterlijk met hun leven gespeeld wordt. De actie is vrij gewelddadig en het concept is volledig van de pot gerukt, maar de computer graphics en special effects maken veel goed.

8. Johnny Mnemonic (1995)
In 2021 lijdt bijna de helft van de wereldbevolking aan de zenuwziekte NAS. Keanu Reaves speelt een datakoerier die de ontbrekende code voor de remedie aan de andere kant van de wereld moet krijgen. Maar het datapakket is te groot voor de geheugenchip in zijn hersenen, wat zijn leven in gevaar brengt. En dan zijn er ook nog mensen die dit medicijn liever niet zien verschijnen, en hem letterlijk een kopje kleiner willen maken.

9. Mission:Impossible – Ghost protocol (2011)
Sequels hebben de neiging steil bergaf te gaan, maar de vierde Mission Impossible-film is een welkome uitzondering op die regel. Naast de gebruikelijke portie spectaculaire stunts zie je in deze moderne actieprent ook iPhones die deurcodes kraken, iPads die beveiligingsagenten bespioneren en gekaapte securitynetwerken, terwijl Ethan Hunt (Tom Cruise) en zijn team een nucleaire aanval op de VS trachten te voorkomen.

10. Untraceable (2008)
FBI-agente Jennifer Marsh (Diane Lane) geraakt verwikkeld in een kat-en-muisspel met een schijnbaar onvindbare seriemoordenaar, die zijn slachtoffers doodleuk live vermoordt op internet. Hoe meer mensen zijn website bezoeken, des te gewelddadiger de slachtoffers aan hun eind komen. Niet voor gevoelige zielen dus; als compensatie kijk je hierna misschien beter naar een Disneyfilm.

11. Minority Report (2002)
In een toekomst waarin een speciale politie-eenheid belast is met het arresteren van moordenaars voordat ze hun misdaad kunnen plegen, wordt een agent van die eenheid plots zelf beschuldigd van een toekomstige moord. Een spectaculaire hightechthriller met gepersonaliseerde reclameborden op basis van irisscans, robotspinnen die op zoek gaan naar lichaamswarmte en een gigantisch aanraakscherm dat Microsofts Surface er als een stuk speelgoed laat uitzien.

12. The net (1995)
Angela Bennett (Sandra Bullock) is een computerspecialiste en een nog grotere nerd dan sommige van mijn collega’s. Wanneer een vriend haar een mysterieuze diskette opstuurt en vlak daarna vermoord wordt, verandert haar leven in een nachtmerrie: iemand wist systematisch stukken van haar identiteit, om ze te vervangen door een nieuw profiel waardoor door de politie haar achterna zit. Maar dat is buiten haar IT-skills gerekend …

13. The Matrix (1999)
In vijf regels samenvatten hoe The Matrix in elkaar zit, is onbegonnen werk. Zelfs na het bekijken van The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions had ik het nog niet helemaal door. Onthou vooral het apocalyptische toekomstbeeld, de existentiële vragen, de sprongen tussen de echte en de virtuele wereld en de megacoole zwarte out ts en spectaculaire gevechten. Misschien is het wel de enige film die je kan uitbeelden met één slowmotionbeweging.

14. Pirates of Silicon Valley (1999)
Pirates of Silicon Valley is een geromantiseerde documentaire over IT-iconen Steve Jobs en Bill Gates, de twee mannen aan wie ik mijn job te danken heb. Van hun apenjaren op school, over de oprichting van hun bedrijven, tot de ingenieuze acties die ze ondernamen om de imperia van Apple en Microsoft uit de grond te stampen.

15. Disclosure (1994)
Disclosure is een geweldige film waarin een stevige brok bedrijfsspionage afgewisseld wordt met een inke dosis hacken. Een briljant computerwetenschapper ziet een promotie aan zijn neus voorbijgaan. In de plaats gaat de baan naar een collega met wie hij vroeger nog een affaire heeft gehad. Michael Douglas en Demi Moore schitteren in een plot van verleiding, bedrog en verraad, die de kijker 90 minuten lang in de ban houdt.

16. Surrogates (2009)
Vanuit de veilige omgeving van hun eigen huis leiden mensen hun leven via surrogaatrobots, sexy, fysiek perfecte versies van henzelf. Het is een ideale wereld, zonder angst, pijn of misdaad. Maar wanneer dit utopia opgeschrikt wordt door de eerste moord sinds jaren, ontdekt FBI-agent Greer (Bruce Willis) een gigantisch complot, en zal hij – met gevaar voor eigen leven – zijn surrogaat moeten verlaten om het mysterie te ontrafelen.

17. Enemy of the state (1998)
Enemy of the State is gebaseerd op The Conversation uit 1974. Maar terwijl in de originele film met Gene Hackman nog niet echt sprake is van computers, is dat dit keer wel het geval. Wanneer een advocaat (Will Smith) per ongeluk bewijsmateriaal in handen krijgt van een politiek getinte moord, wordt hij het doelwit van een corrupt politicus en zijn hulpjes van de NSA. Via telefoontaps en gehackte satellieten volgen ze al zijn doen en laten.

18. The lawnmower man (1992)
Deze bizarre B-film speelt zich af in een toekomst waarin wetenschappers aan de hand van machines en drugs erin slagen om iemands hersenen te controleren. Maar, zoals wel vaker het geval, neemt het proefkonijn na verloop van tijd wraak op de mensen die hem manipuleren. De productie en acteerprestaties zijn van bedenkelijke kwaliteit, maar het thema van de film laat je niet los.

19. The girl with the dragon tattoo (2009)
The Girl with the Dragon Tattoo is de Zweedse verfilming van Stieg Larssons Millennium-trilogie. Een journalist en een jonge vrouwelijke hacker gaan samen op zoek naar een vrouw die al 40 jaar vermist – of dood – is. Noomi Rapace schittert als Lisbet Salander, die met haar Mac en zelfgeschreven software de harde schijf van de booswichten dupliceert. In 2011 werd ook een Engelstalige versie gemaakt, met Daniel Craig in de hoofdrol.

20. Hackers (1995)
Een jonge hacker wordt gearresteerd door de Amerikaanse geheime dienst, en mag tot zijn achttiende geen computer meer aanraken. Jaren later stuit hij samen met zijn vrienden – waaronder de piepjonge Angelina Jolie – op een complot om een gevaarlijk virus de wereld in te sturen. Ze zullen al hun skills nodig hebben om dit te bewijzen, terwijl zowel de geheime dienst als de maker van het virus hen op de hielen zit.

effectfilmhackhollywoodtechzonetop20

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600