Ik heb de grootste (smartphone)
Smartphones worden alsmaar groter. De nieuwste modellen zijn al meer dan 5 inch of 12,7 centimeter. Onze handen zijn nochtans even groot gebleven.
Eerst een bekentenis: ik heb een gigantisch instrument in mijn broek. Ik ben gelukkig eigenaar van een Samsung Galaxy Note. Jawel, dat bakbeest van 5,3 inch dat ook wel eens de phablet (phone + tablet) wordt genoemd. De eerste week dat ik ermee rondliep op de redactie, lachte iedereen me uit. “Heb je iets in je broekzak, of ben je gewoon blij om me te zien?” en “Daar kun je toch niet mee bellen?” ik heb alle flauwe moppen wel naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Vond ik hem groot in het begin? Ja. Was dat zo nog een week later? Nee.
Gewenning
De mens is een raar wezen. Wat op het eerste gezicht te groot lijkt, wordt na gewenning opeens normaal en dan wordt de rest te klein. Kijk maar naar de flatscreens die tegenwoordig worden verkocht. 82 cm was vroeger een gigantisch formaat, nu durven we zelfs al 117 cm-modellen in de woonkamer te installeren zonder ook maar te twijfelen. Ja, dat lijkt te groot in het begin, maar na een weekje wil je nooit meer terug. Hetzelfde gebeurde met mij en de zogenaamde phablet.
Ik heb geen grote handen en draag geen baggy pants om mijn smartphone in te steken. Het is ook niet nodig, want een grote smartphone past perfect in een doordeweekse jeansbroek, zonder dat je het gevoel hebt dat er iets in je zakken port. Het is gewoon de vergelijking dat mensen maken met hun huidige toestel, dat iedereen afschrikt en direct claimt dat iets te groot is. Helaas kun je niet een smartphone even uitproberen, om aan het formaat te wennen.
iPhone 5
Daarbij komt ook nog eens dat de iPhone, nog steeds ’s werelds meest populaire smartphone, maar een 3,5 inchscherm heeft. Voor iPhonebezitters is bijna elke hedendaagse smartphone al te groot, vergeleken met wat ze nu gewoon zijn, laat staan zo’n monster van een Galaxy Note. Fans claimen dat hun toestel ideaal is van formaat, waarschijnlijk omdat de afmetingen al vijf jaar dezelfde zijn. Benieuwd hoe zij gaan reageren wanneer de iPhone 5 opeens een 4,3 inchscherm of groter meekrijgt.
Groot, groter, grootst
Als je kijkt naar de huidige topmodellen van elke fabrikant, dan duikt geen enkele nog onder de 4 inch. Samsung spant de kroon met 5,3 inch, daarna volgt LG met 5 inch, HTC 4,7 inch, Sony, Nokia en Motorola 4,3 inch en Apple bengelt onderaan met 3,5 inch. Grotere toestellen zijn onvermijdelijk, maar daarom is dat niet erg. De toestellen worden steeds dunner en lichter, en de schermranden worden steeds smaller. Ondanks het grotere scherm wordt een smartphone dus steeds ‘compacter’. Neem nu de HTC One X. Op de redactie heb ik aan iedereen het toestel laten zien, en op enkele zieltjes na zei iedereen dat hij niet te groot is. 4,7 inch als aanvaarde norm, benieuwd hoelang Apple dit kan negeren.
De tablets zitten trouwens in hetzelfde schuitje als de smartphones, en Toshiba is de aanstoker van dienst. Begin deze week hebben ze hun nieuwe tabletlijn voorgesteld met een, letterlijk, grote verrassing. Een tablet van 13 inch, valt dat nog een tablet te noemen? Snij die grootte maar eens uit een stuk karton en hou het vast, je zult staan schrikken hoe groot dat is. Voila, daar zijn we weer. Te groot. Een snelle, vluchtige conclusie, terwijl je vol voldoening kijkt naar je huidige tablet die groot genoeg is.
Eindelijk terug 5,3 inch
Terug naar mijn Galaxy Note. Na 5 maanden ermee rond te lopen, heb ik een week gewisseld met de One X om te testen. Geloof het of niet, na een week was ik dolblij om opnieuw mijn Galaxy Note vast te hebben. Die One X is niet bepaald klein, maar je voelde gewoon dat er iets niet pluis was. Groot went, of je dat nu wilt of niet. De rest wordt dan onverbiddelijk als te klein bestempeld.
Ik heb het dus zitten, 5,3 inch is mijn, althans voorlopige, nieuwe standaard geworden van smartphone en daar wil ik niet van afwijken. Als iemand me verbaasd aankijkt dat dit mijn telefoon is, dan spreek ik graag met die persoon na een jaar opnieuw af. Wedden dat zijn smartphone gegroeid is?