ACTA schijndood na negatief advies EU-parlement
Het einde van handelsverdrag ACTA lijkt in zicht, nu de verantwoordelijke rapporteur van het Europarlement zijn collega’s aanraadt tegen te stemmen.
Europarlementariër David Martin, aangesteld binnen de internationale handelscommissie als nieuwe ACTA-rapporteur van het Europees Parlement, raadde zijn medeparlementariërs eind vorige week aan om ‘nee’ te zeggen tegen het handelsverdrag. Martin kreeg de job, nadat zijn voorganger, de Franse EU-parlementariër Kader Arif, het verdrag een “poppenkast” noemde en zijn taak neerlegde.
Te weinig garanties
“De bedoelde voordelen van deze internationale overeenkomst worden teniet gedaan door de mogelijke bedreiging van burgerlijke vrijheden”, valt te lezen in zijn aanbeveling. “Gezien de vaagheid van bepaalde aspecten van de tekst en de onzekerheid rondom diens interpretatie, kan het Europees Parlement onder ACTA geen adequate bescherming garanderen in de toekomst voor de rechten van burgers.”
Met het negatieve advies lijkt het einde van het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) steeds meer in zicht te komen, tenminste in Europees verband dan. Hoewel het handelsverdrag al bekrachtigd is door twintig Europese lidstaten, heeft het Europees Parlement nog altijd het laatste woord bij het doorvoeren van wetgeving.
Zonder Europa verder
Als het Parlement ACTA naar de prullenbak verwijst, zullen de Europese handtekeningen van het verdrag verdwijnen, waardoor Amerika, Australië, Canada, Zuid-Korea, Japan en enkele anderen het samen moeten rooien.
Martin zegt tegen The Daily Telegraph dat zijn negatief advies deels is gestoeld op “de verkeerde sfeer” die is ontstaan rondom ACTA. Hij doelt daarmee op de onderhandelingen, die grotendeels achter gesloten deuren plaatsvond, waardoor het debat over copyrightbescherming “onnodig hysterisch” was geworden.
Hoewel het Europarlement Martin’s advies naast zich neer kan leggen, zijn de vele felle protesten tegen ACTA een duidelijk signaal dat dit de parlementariërs niet in dank zal worden afgenomen.
Maar als ACTA sneuvelt, zo waarschuwt Martin, zal de Europese Commissie opnieuw op de proppen komen met nieuwe voorstellen die wetgeving rondom namaakgoederen en copyrightbescherming strenger moet maken.