Ook Google steunt SOPA-opvolger CISPA
De Amerikaanse cybersecuritywet die het bespioneren van internetactiviteiten toelaat wordt ook gesteund door Google.
Toen het wetsvoorstel bekendraakte bleken 28 bedrijven het voorstel te ondersteunen. Onder meer Facebook en Microsoft spraken zich positief uit. Een opvallende afwezige op die lijst was Google.
Maar volgens Republikeins volksvertegenwoordiger Mike Rogers, die het voorstel schreef, heeft Google wel degelijk vlot meegewerkt.
[related_article id=”158901″]
CISPA is geen opvolger van de anti-piraterijwet SOPA, maar bevat wel even drastische maatregelen. Het komt er kort op neer dat de Amerikaanse overheid alle privacybeschermende regels naast zich mag neerleggen om in de online data en communicatie van burgers te kunnen neuzen.
De focus van de wet ligt op cybersecurity, maar scheert schending van intellectuele eigendom (piraterij, of het vermoeden ervan) over dezelfde kam. Normaal wordt het voorstel volgende week gestemd, al neemt het protest wel toe naarmate het voorstel aan bekendheid wint.
Witte Huis tegen
Intussen heeft het Witte Huis volgens The Hill in een verklaring zijn kritiek geuit op wetsvoorstellen zoals CISPA, al wordt het hier niet bij naam genoemd.
Vaag en breed
De vaagheid van de wet blijft intussen het meest heikele punt. Het gaat om een wet die de overheid meer middelen geeft tegen cybercriminelen. Maar door de omschrijvingen als “het verstoren van systemen of netwerken” kan ze even goed worden gebruikt om online protestacties de kop in te drukken.
In principe valt zelfs het openbaar maken van een bug onder de wet. Wanneer een ontdekte beveiligingsfout niet snel wordt opgelost, wordt de informatie hierover vaak online gezet om druk uit te oefenen op de ontwikkelaars.
Maar die informatie publiek maken kan je beschouwen als het mede verstoren van een systeem wat onder CISPA de overheid toegang verschaft tot al je online gegevens en communicatie.