Spitzer toont infrarode ruimtepracht
Om de vorige 1.000 dagen van NASA’s Spitzer-telescoop te vieren, geven astronomen hun favoriete door de telescoop genomen beelden vrij.
Astronomen vieren 1.000 dagen Spitzer-telescoop met de vrijgave van de mooiste foto’s die door de infraroodtelescoop werden genomen. De telescoop is uitgerust met de Infrared Array Camera (IRAC) en werd in 2003 in gebruik genomen om zowel verre melkwegen te zoeken als foto’s te maken van objecten die zich dichter bij ons zonnestelsel te bevinden.
Foto"s zonder koeling
De IRAC is gevoelig aan infrarood licht, of licht dat zich voorbij het rode uiteindelijk van het zichtbare spectrum bevindt. Volgens het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics is de telescoop daardoor uniek in de manier waarop hij beelden maakt van kosmisch stof, sterren die geboren worden en zelfs aanvaringen van verschillende melkwegen. Het HSCA presenteerde eerder deze week zijn top 10 van ‘infrarode wonderen’.
[related_article id=”158262″]
De telescoop bevat een voorraad vloeibare helium mee die moet dienen om de camera te koelen; de warmte die de camera afgeeft kan de infraroodbeelden namelijk beïnvloeden. De koelvloeistof raakte echter in 2009, of zo’n 1.000 dagen geleden, uitgeput. de IRAC kan nog wel foto’s maken, zij het zonder al zijn infraroodsensors.
Spitzers missie werd onlangs met twee jaar verlengd, tot 2015. Naast het feit dat de telescoop infraroodfoto’s blijft maken van onze hemel, zal het ook de atmosfeer van exoplaneten onderzoeken.
Hieronder vind je een willekeurige greep uit de infrarodefotopoel.