RapidShare distantieert zich van MegaUpload
RapidShare en MediaFire verdedigen zich na beschuldigingen dat hun uploaddiensten net zoals MegaUpload auteursrechten zouden schenden.
Sinds de inval bij MegaUpload-oprichter Kim DotCom vragen velen zich af welke uploaddienst als volgende zal worden afgesloten. Twee rivalen van de site, RapidShare en MediaFire, proberen de dans alvast te ontspringen.
Rapidshare laat publiekelijk weten dat hun dienst verschilt met die van anderen en in het bijzonder van MegaUpload.
Bij dergelijke uploaddiensten, ook wel cyberlockers genoemd, kan je bestanden uploaden en vervolgens via een (al dan niet door een wachtwoord beveiligde) link delen met anderen. Dat voorkomt dat je een bestand zelf moet doorsturen, maar zet ook de deur open voor het doorgeven van mp3’s en filmbestanden.
Charmeoffensief
Zowel RapidShare als MediaFire zijn nu een charmeoffensief gestart naar de media en de muziek- en filmindustrie. Eerstgenoemde heeft een manifest opgesteld voor verantwoord omgaan met cloudopslag.
Daarin zegt het bedrijf dat het vraagt om een geldig e-mailadres, dat herhalende overtreders worden verwijderd en dat het bedrijf het recht heeft om de inhoud van het geüploade materiaal te controleren op auteursrechtenschendingen.
MediaFire reageerde drie weken geleden al op beschuldigingen van een topman van Paramount Pictures. Het zegt onder meer volledig mee te werken met de MPAA en de RIAA, de Amerikaanse film- en muzieklobby, om illegaal materiaal te identificeren en te verbieden.
Niet onder de indruk
Maar de sector loopt niet warm voor het initiatief. Een woordvoerder van de vier grootste platenmaatschappijen zegt in een reactie dat hij blij is dat RapidShare erkent dat het wordt gebruikt om illegaal materiaal te verpsreiden.
Maar de genomen maatregelen zijn volgens hem onvoldoende om piraterij tegen te houden. Zo heeft RapidShare lange tijd geweigerd om een copyrightfilter te installeren gelijkaardig aan wat YouTube sinds enkele jaren heeft.