VS keurt cybersecuritywet CISPA goed

In de Amerikaanse Kamer is het controversiële wetsvoorstel CISPA goedgekeurd. Amendementen die de privacy moesten garanderen zijn verworpen.

Het wetsvoorstel werd in het House of Representatives goedgekeurd met 248 tegen 168 stemmen. Dit ondanks protest van burgerrechtenorganisaties. Wel moet er nog een stemming in de Senaat volgen.

CISPA staat voor Cyber Intelligence Sharing and Protection Act en moet de overheid en bedrijven toelaten om meer informatie met elkaar te delen. Dat moet voor een betere bescherming zorgen tegen internetaanvallen.

[related_article id=”158578″]

Privacywetten omzeilen
Maar de wet bevat enkele twijfelachtige punten. Zo bevat de tekst een sectie die zegt dat bedrijven “ongeacht andere wetten” informatie mogen delen met Homeland Security, de belastingsdienst, de NSA en andere overheidsagenschappen. Dat betekent dat alle wetten rond afluisteren, medische privacy enz… mogen overtreden worden.

Tijdens het debat zei de Republikeinse indiener van het voorstel Mike Rogers dat de overheid aanvalspatronen moet delen met de privésector. Maar bij zijn betoog ging hij niet in op de privacykritieken, behalve dan door te zeggen dat deze ongeldig waren.

Tegenstanders lieten ook van zich horen, zo omschrijft de republikeinse presidentskandidaat Ron Paul het voorstel als een Big Brother. Ook het Witte Huis dreigde met een veto maar dat zorgde niet voor een afzwakking van de wet.

SOPA vs. CISPA
De cybersecuritywet wordt vaak omschreven als de opvolger van SOPA. Het grote inhoudelijke verschil is dat die laatste zich expliciet op piraterij en het neerhalen van websites richtte.

Maar los van de inhoud lieten grote internetbedrijven en miljoenen internetters weten dat ze tegen SOPA waren. Wikipedia nam zelfs de drastische beslissing om één dag zijn encyclopedie te sluiten. CISPA daarentegen wordt wel gesteund door grote bedrijven als Facebook, Microsoft en AT&T.

Senaat
Toch heeft de wet nog geen vrij spel. Ze schuift nu door naar de Amerikaanse Senaat. Maar daar werd andere cybersecuritywetgeging eerder al tegengehouden. Ook het dreigende veto van Obama maakt een snelle goedkeuring zeer onwaarschijnlijk.

beveiligingcispakamernieuwsoverheidprivacyrogerssenaarsopavswetwetsvoorstel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken