Onderzoekers creëren 3D-beelden van hart
Onderzoekers van de universiteit van Liverpool hebben een techniek ontwikkeld waarmee ze 3D-röntgenfoto’s kunnen nemen van het cardiovasculair systeem. Dankzij de beelden kunnen ze bijvoorbeeld het weefsel dat elke hartslag regelt beter bekijken.
Door gebruik te maken van een micro-CT-scanner maakte het team 3D-beelden van harten waarvan het weefsel oplichtte met jodium. De wetenschappers ontdekten dat bepaald weefsel – het geleidende weefsel dat de elektrische golf stuurt die elke hartslag regelt – minder van de oplossing absorbeerde dan het spierweefsel.
Dankzij dat contrast kunnen onderzoekers makkelijk zien welk weefsel elektriciteit produceert, en dat in 3D. Het opsporen van dat weefsel was totnogtoe erg lastig.
Mooie toekomstmuziek
“Deze nieuwe, anatomisch gedetailleerde afbeeldingen kunnen de nauwkeurigheid van toekomstige 3D-hartmodellen. We zullen ook veel beter kunnen begrijpen hoe normale en abnormale hartritmes worden gegenereerd”, zegt Jonathan Jarvis, hoofdonderzoeker van deze studie, in een persbericht.
Volgens Jarvis kunnen onderzoekers dankzij deze hogeresolutie-3D-beelden veel gedetailleerdere computermodellen maken, waardoor we beter kunnen begrijpen waarom het hartritme gevoelig is voor veranderingen in de bloedtoever, littekenweefsel na een hartstilstand en zelfs de grootte van je organen.
Jarvis geeft het volgende voorbeeld: “Een van de grootste problemen voor chirurgen bij het repareren van ‘misvormde’ harten is het weefsel vermijden dat de elektrische golven distribueert. Als ze echter toegang zouden hebben tot 3D-beelden van het geleidende weefsel in zieke harten, kunnen ze zien waar dat weefsel zit nog voor ze opereren.”
Het team werkte samen met de universiteit van Manchester en het Alder Hey Children’s Hospital in Liverpool.