Ademtest kan longkanker detecteren

Onderzoekens hopen binnenkort met een ademtest zogenaamde biomarkers te ontdekken. Die kunnen specifieke ziektes detecteren.

Het eindresultaat ligt nog enkele jaren van ons af, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend. Het gaat om de Single Breath Disease Diagnostics Breathalyzer. Een project waarmee professor Perena Gouma van de Stony Brook universiteit (New York, VS) in 2010 begon te testen.

Het toestel werd aanvankelijk getest bij patiënten met diabetes maar nu heeft Gouma een sensor ontwikkeld die veel meer ziektes kan detecteren in één adem.

Nanodraden
Concreet worden er specifieke moleculen gedetecteerd die geassocieerd worden met een bepaalde ziekte. Geen evidentie als je weet dat er miljarden moleculen in één adem zitten.

De sensor die dat doet wordt gemaakt door electrospinning, een proces waarbij een vloeibaar onderdeel in een elektrisch veld wordt geschoten wat vervolgens kristaliseert en een kleine draad vormt.

Die nanodraden zijn opgebouwd uit een bepaalde verhouding van metaal- en zuurstofatomen. Naargelang hun samenstelling kunnen ze bepaalde moleculen opvangen. Die stoffen kunnen aangeven of bepaalde ziektes aanwezig zijn.

Op termijn verwacht Gouma nog meer potentiëel uit de nanodraden. Ze verwacht dat ook microben en virussen zoals salmonella, antrax of e.coli kunnen worden gedetecteerd.

Het project krijgt in de VS de steun van de National Science Foundation. Het toestel zelf zit momenteel in een klinische testfase maar binnen enkele jaren verwacht Gouma dat het toestel minder dan twintig dollar zal kosten.

ademademtestdiabeteselectrospinninggoumakankerlongkankernieuwsonderzoekstony brooksuikerziekteWetenschapziekte

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken