Pirate Pay: huurmoordenaar illegale torrents
Een Russisch bedrijf bouwt een systeem dat de distributie van illegale werken via torrents compleet kan lamleggen. Sony en Disney probeerden ‘Pirate Pay’ al met succes uit.
Pirate Pay, een knipoog naar de omstreden Zweedse torrenttracker, heeft volgens TorrentFreak een technologie ontwikkeld die de verspreiding van specifieke bestanden via het Bittorrent-protocol kan afstoppen.
De Russische onderneming werkte oorspronkelijk aan een traffic shaping-middel voor internetproviders, maar ontdekte dat hun systeem uitermate geschikt was voor het afstoppen van torrentverkeer.
[related_article id=”161452″]
Stoorzender
Hoewel het bedrijf niet specifiek uitlegt wat zijn methoden te zijn, lijkt het de communicatie tussen torrentcliënten in de war te brengen, waardoor zij de verbinding met elkaar verbreken en het beschermde bestand zo niet kan worden gedeeld.
De uitvinding heeft inmiddels de aandacht getrokken van zowel Silicon Valley als Hollywood. Microsoft investeerde 100.000 dollar via zijn Seed Financing Fund en Sony en Disney hebben de dienst al uitgeprobeerd om een lokale film te beschermen.
De Russische blockbuster Vysotskiy. Spasibo, chto zhivoy werd een maand lang beschermd, wat volgens Pirate Pay resulteerde in 44.845 geslaagde interventies. Het bedrijf zegt echter niet hoeveel downloads de dans zijn ontglipt en hebben ook niet gekeken of de downloaders het achteraf niet alsnog hebben geprobeerd.
Omdat Pirate Pay voor elk project tussen de 12 en 50 duizend dollar vraagt, kan zijn speciale bescherming al snel in de papieren lopen. Het is moeilijk te zeggen hoe effectief deze huurmoordenaar is, maar zou een effectief middel kunnen zijn voor filmstudio’s om de illegale verspreiding van juist gelanceerde kaskrakers voor korte tijd te ontmoedigen.