Foxconn nog steeds slavenfabriek
Een van de grootste hardwarefabrikanten ter wereld hanteert nog steeds buitensporige werkomstandigheden zegt een nieuw rapport.
Een uitputtende werkdruk, vernederende discipline en slechte leefomstandigheden zijn nog altijd de norm voor Foxconn-werknemers in China. Dat schrijft de rechtengroep Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour (SACOM).
Het rapport is gebaseerd op 170 gesprekken met werknemers en oversten in de fabrieken in Shenzhen en Zhenghou en dit tussen maart en mei. Daarin staat dat werknemers worden gestraft door ‘bekenningsbrieven’ te schrijven en luidop voor te lezen of door de toiletten te moeten kuisen.
[related_article id=”158256″]
Foxconn is een Chinese hardwarefabrikant. Het bedrijf is vooral bekend omdat Apple er zijn iPads en iPhones laat maken, maar ook HP, Dell en Sony zijn er klant.
Andere opmerkelijke zaken zijn dat werknemers nu mogen zitten in plaats van recht te staan aan de assembleringsband. Maar ze mogen maar op één derde van de stoel zitten ‘om snel te blijven’.
Overwerk
Sinds het aantal overuren is teruggedrongen zijn de productiedoelstellingen verhoogd en worden er onbetaalde overuren geklopt. Zo zegt een vrouw die iPadschermen moet controleren dat ze nu tien procent meer toestellen moet verwerken per uur.
Ook de verblijfplaatsen van de werknemers zijn alles behalve comfortabel. Volgens het rapport worden appartementen met drie slaapkamers bevolkt door twintig tot dertig mensen. Ze slapen er in stapelbedden. Daarnaast is het gebruik van zware stroomverbruikers verboden.
Dat wil zeggen dat wie een haardroger of laptop gebruikt het risico loopt dat deze in beslag wordt genomen tot de werknemer het bedrijf verlaat.
De werkomstandigheden bij Foxconn liggen al enkele jaren onder vuur. Vooral toen verschillende werknemers zelfmoord pleegden op de fabriek kreeg de zaak internationale aandacht. Eén van de maatregelen die het bedrijf toen nam om de zelfmoorden te voorkomen was het plaatsen van netten aan de daken.
De incidenten zorgden onder meer tot een onderzoek naar de werkomstandigheden op vraag van Apple. Daarbij beloofde Foxconn de lonen te verhogen en het aantal overuren te verminderen. Maar afgaan de op het rapport lijkt Foxconn het probleem vooral te hebben verplaatst.