HTC Media Link HD: Airplay voor HTC One-smartphones
De Media Link kan je beschouwen als een ontvanger voor audio en video die draadloos wordt doorgestuurd van je smartphone. Op dit moment werkt het uitsluitend met telefoons uit HTC’s nieuwe One-lijn, zoals de One X. Het kastje hang je met een HDMI-aansluiting aan de televisie. Er is geen aparte audio-uitgang, dus als je de Media Link als audiostreamer wilt gebruiken dan zal dat via HDMI moeten gebeuren.
Maar wacht! Draadloos video en audio doorsturen, daar dient DLNA toch voor? DLNA is inderdaad alomtegenwoordig op nieuwe televisies en smartphones, maar die standaard wordt enkel gebruikt om media door te sturen. Een filmpje of muziek afspelen, in hoofdzaak. De Media Link doet meer: net zoals Airplay is er de mogelijkheid om het scherm van je smartphone te spiegelen op de tv. Zo kan je een game op een telefoon gewoon op een groter scherm spelen. Maar je kan eigenlijk eender welke app op het televisiescherm tonen.
Overigens, goed om weten: HTC bracht al eerder een Media Link uit, maar die werkte wél via DLNA – en kon dus niet apps spiegelen.
Dual-screenmodus
Dual-screenmodus
Volgens HTC is het ook mogelijk om via de Media Link iets anders op een tv te tonen dan wat er op het scherm van de smartphone te zien is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan racespel, waarbij op de tv alle actie te zien is en op de smartphone een kaart van het parcours.
Om dat mogelijk te maken heeft HTC de nodige code vrijgegeven zodat ontwikkelaars hun apps kunnen aanpassen. Voorlopig zijn er echter zo maar weinig toepassingen.
Meteen geklaard
Meteen geklaard
Het mag gezegd worden, de Media Link is een van de gemakkelijkst te gebruiken streaming apparaten ooit. Qua configuratie moet je nagenoeg niets doen. Je zorgt dat de Media Link stroom krijgt en dan veeg je met drie vingers omhoog op de One-smartphone.
Automatisch wordt een verbinding tot stand gebracht en zie je in enkele seconden tijd gewoon alles van je smartphonescherm op de tv. Het verbreken van de verbinding doe je door met drie vingers naar beneden te vegen op de telefoon.
Het is dus niet nodig om de Media Link te koppelen aan je eigen thuisnetwerk, en dat spaart toch wat tijd en werk uit. Het gebruikt een eigen WiFi-verbinding, die je smartphone automatisch vindt en koppelt. Tegelijkertijd blijft de smartphone verbonden met jouw WiFi-netwerk of 3G, zodat je probleemloos kan surfen op de telefoon.
Goed getest
Goed getest
Tijdens het testen verbond ik de Media Link met een Sony 46HX820, maar eigenlijk maakt het televisiemodel weinig uit. Als ‘zender’ werd er gegaan voor een HTC One X en een HTC One S. Zoals gezegd was de configuratie een fluitje van een cent. Het is ook niet zo dat de Media Link aan één smartphone wordt gekoppeld; je kan zonder problemen meerdere toestellen gebruiken. Op elk gegeven moment kan natuurlijk maar één smartphone beeld en geluid doorsturen.
De output van de Media Link is in 720p, wat niet verrassend is. Niet toevallig is 1.280 x 720 ook de resolutie van het scherm van de One X. In de meeste gevallen is de verbinding snel genoeg en merk je geen haperingen in het beeld op de tv, ook niet bij HD-video. Iets minder vloeiend is de actie bij games. Bij Angry Birds bijvoorbeeld, was het duidelijk dat er af en toe een frame werd gemist. Niets dat het gamen onmogelijk maakte, maar het viel wel te merken.
Conclusie
Conclusie
Globaal genomen is de Media Link een zeer geslaagde extra voor HTC-gebruikers, die nu iets krijgen dat heel sterk op Airplay en z’n Mirroring-modus lijkt. Het biedt vooral een zeer vlotte gebruikerservaring en zal nog nuttiger worden als meer apps dual-screenmode ondersteunen.
En hoe zit het met mensen die geen HTC willen aanschaffen? Voorlopig blijven zij in de kou staan. Media Link is een eigen uitvinding van HTC, maar er liggen wel vergevorderde plannen van Intel op tafel voor WiDi. Sommige notebooks en schermen ondersteunen deze technologie al, maar op smartphonevlak is het nog heel zeldzaam.