Nieuws

EU-hof: Doorverkopen softwaredownload mag

Gedownloade software mag op dezelfde manier worden doorverkocht als programma’s op fysieke dragers, is een opmerkelijke uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Het Hof schaart zich daarmee aan de kant van het Duitse bedrijf UsedSoft, dat werd aangeklaagd door Oracle. Het Amerikaanse bedrijf wilde genoegdoening omdat UsedSoft licenties opkocht van klanten van Oracle en die op zijn beurt weer doorverkocht aan anderen.

In een verklaring zei het Hof: “Waar de auteursrechthouder een kopie, tastbaar of ontastbaar, beschikbaar stelt aan zijn klant, in ruil voor een betaling of een forfait, geeft een licentieovereenkomst deze klant het recht om die kopie voor een onbeperkte duur te gebruiken. De rechthebbende verkoopt de kopie aan deze klant en put zo zijn exclusieve recht van distributie uit. Zo’n transactie houdt een overdracht van het recht van eigendom van deze kopie in.”

“Om die reden zal, zelfs als de licentieovereenkomst een verdere transactie verbiedt, de rechthebbende niet langer bezwaar maken tegen de doorverkoop van die kopie”, vult het Hof aan.

Het geeft daarnaast aan dat het toestaan van andere regels voor downloadbare software “de noodzaak te boven gaat van de waarborg van het betreffende intellectueel goed.”

Oracle was het niet eens met de beslissing en vindt dat “het Europese hof een kans laat liggen om een duidelijke boodschap af te geven over de waarde van innovatie en intellectueel eigendom voor de Europese economie en bedrijven. “

Het voegde daar aan toe dat het “onnodige risico’s voor gebruikers wil vermijden die hun software aanschaffen via secundaire kanalen en niet zeker weten of de licenties op legale wijze zijn verkregen door de eerste gebruiker.”

Updates horen bij de deal
Het Hof ging zelfs zo ver te zeggen dat tweedehands softwaredownloads voor onbeperkte duur kunnen profiteren van updates en reparaties die zijn verkregen tijdens de periode dat een klant een onderhoudscontract had met Oracle. Ook als de nieuwe eigenaar besluit om een dergelijke overeenkomst niet te vernieuwen met de Amerikaanse softwarereus, blijft dit gelden.

Hoewel het EU-hof duidelijk is in zijn oordeel, voegt het wel enkele beperkingen toe aan zijn uitspraak, die direct toepasbaar zijn op de bezigheden van UsedSoft.

Geen opdeling licentie
Ten eerste mag de eerste koper zijn aankoop niet opdelen en slechts een gedeelte doorverkopen. Als een klant bijvoorbeeld een licentie voor twee klanten in huis haalde, mag hij dus niet de rechten voor een enkele gebruiker doorverkopen en de andere licentierechten houden of aan een ander doorverkopen.

Ook is het niet toegestaan een kopie van het gedownloade programma op de harde schijf te houden staan nadat de tweedehands verkoop is afgerond.  

Technisch gesproken heeft Oracle de zaak nog niet verloren, omdat de Duitse federale rechtbank waar de zaak eerst speelde advies heeft ingewonnen bij het Europese Hof van Justitie. Maar de kans dat de lokale rechter ingaat tegen het vonnis is vrijwel nihil.

Als het vonnis wordt overgenomen, zal het vonnis van kracht worden voor alle bedrijven op het Europese grondgebied.

Tegen Deutsche Welle zei UsedSoft: “De deur is wagenwijd opengeduwd voor de handel van gebruikte software in de hele Europese Unie.”

downloadseueuropese unielicentienieuwsonderhoudoraclesoftwareusedsoftvonnis

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren