Nieuws

Intel vecht antitrustboete aan bij EU-rechter

Intel vecht een torenhoge boete aan bij de op een na hoogste Europese rechtsbank. Het kreeg die voor zijn poging om concurrent AMD uit de Europese markt te drukken.

Na een achtjarig onderzoek concludeerde de Europese Commissie in 2009 dat Intel zijn aartsrivaal Advanced Micro Devices (AMD) op illegale wijze had beconcurreerd, onder meer door klanten contractvoorwaarden op te leggen en kortingen te bedingen.

Vlak nadat Intel van de EU een recordboete van 1,06 miljard dollar had gekregen, kondigde directeur Paul Otellini al aan dat het protest wilde aantekenen tegen de boete.

“We geloven dat de beslissing verkeerd is en de realiteit negeert van de uiterst competitieve marktplaats voor microprocessoren. Er is op geen enkele wijze schade berokkend aan consument. Intel zal protest aantekenen”, zo zei de Intel-topman destijds.

Bewijs "volstrekt ontoereikend"
Nu, drie jaar later, stapt Intel naar het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg, de op een na hoogste autoriteit van de Europese rechtspraak, na het Europese Hof van Justitie. De chipmaker betoogt hier dat de boete, die inmiddels is opgelopen naar 1,34 miljard dollar, is gebaseerd op “volstrekt ontereikende” bewijslast.

“De kwaliteit van de bewijslast waar de Commissie zich op beroept is volstrekt ontoereikend. De analyse is hopeloos en onherroepelijk gebrekkig. De zaak van de Commissie draait om wat consumenten “subjectief inzicht” noemen”, betoogt advocaat Nicholas Green.

De chipmaker bestrijdt dat gegeven kwantumkortingen aan bedrijven als HP en Dell illegaal zijn en zegt dat ze essentieel zijn om klanten vast te houden en zich tegelijk de concurrentie van het lijf te houden.

Intel is vooraf niet geheel kansloos in zijn beroep: enkele maanden na de uitspraak bekritiseerde de Europese ombudsman het uitvoerend orgaan van de Europese Unie voor “wanbestuur”, nadat het had verzuimd om details van ontmoetingen met Dell in het dossier op te nemen.

Het Gerecht zal naar verwachting binnen enkele maanden met een vonnis komen. Als dit niet goed uitpakt voor het Amerikaanse bedrijf, heeft Intel altijd nog de optie om een stapje hoger te gaan.
 

amdantitrustberoepboeteeueuropese commissiegerechtintelnieuwsrechtbank

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken