Nieuws

Orioncapsule bijna klaar voor ongeziene ruimteverkenning

Tijd voor een feestje bij NASA, want het Orion-programma bereikte onlangs een heuse mijlpaal. De capsule bereikte het Kennedy Space Center en gaat binnen twee jaar de ruimte in.

Het Orion-programma klinkt erg veelbelovend: de capsule maakt in 2014 deel uit van de Exploration Flight test-1, een onbemande test die de toekomst van bemande ruimtevaart grondig door elkaar zou kunnen schudden. De EFT-1-vlucht brengt Orion net geen 5.800 kilometer hoog – meer dan vijftien keer verder van de aarde dan het ISS.

De capsule komt met meer dan 40.000 kilometer per uur weer naar de aarde, wat meer dan 8.000 kilometer per uur sneller is dan eender welk bemand ruimtetuig. Wanneer het weer in de atmosfeer terechtkomt, krijgt Orion meer dan 2.200 graden celcius te verduren. Dat is warmer dan bij eender welk bemand ruimtetuig sinds de terugkeer van de maan.

De eerste Orion-capsule bereikte op 28 juni Kennedy Space Center in Florida. De bouw van de capsule vond plaats in NASA’s Michoud Assembly Facility in Louisiana, maar de laatste controle en de plaatsing van de hittschilden gebeurt in Florida.

De capsule wordt in 2014 gelanceerd aan boord van een Delta IV Heavy, een raket die bediend wordt door de United Launch Alliance. En hoewel dit lanceertoestel voldoende kracht biedt voor de EFT-1-vlucht, zal NASA’s SLS-raket de uiteindelijke grote afstanden moeten overbruggen.

eft-1floridanasanieuwsoriontest

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken