Nieuws

Muzikale handschoen verbetert ruggenmergletsel

Een muzikale handschoen leert je niet alleen nummers spelen op de piano, maar het helpt rugletselpatiënten ook met mobiliteit en dexteriteit.

Student Kevin Huang en professors Ellen Yi-Luen en Thad Startner zijn betrokken bij het Piano Touch-project. Het Mobile Music Touch-toestel (MMT), dat samenwerkt met een computer en een toetsenbord, verbeterde de rehabilitatie zelfs bij patiënten die meer dan een jaar eerder een rugletsel opliepen – een punt waarop verbeteringen eigenlijk niet meer verwacht worden.

“Na ons voorafgaand onderzoek in 2011 vermoedden we dat de handschoen positieve resultaten zou opleveren voor mensen met ruggenmergletsel”, zegt projectleider Tanya Markow in een persbericht. “Maar we zijn verrast door hoeveel ze verbeterd zijn tijdens ons onderzoek. Nadat ze onze handschoen hadden uitgeprobeerd, konden sommige deelnemers bijvoorbeeld de textuur van hun beddenlakens en kleren voelen – en dat voor de eerste keer sinds hun letsel.”

Wanneer een nummer in een computer, smartphone of mp3-speler wordt geprogrammeerd, kan de gebruiker de muziek leren door tactiele aanwijzingen van de handschoen (die de juiste vinger doet trillen) en visuele aanwijzingen van het klavier (die de juiste noten doet oplichten). Na een tijdje kunnen gebruikers de nummers memoriseren en hun repertoire uitbreiden.

Tijdens dit onderzoek werden sommigen deelnemers opgedragen drie keer per week dertig minuten te oefenen met de handschoen. De deelnemers moesten de handschoen ook twee uur per dag dragen, vijf dagen aan een stuk, gewoon om de vibraties te voelen. Andere deelnemers oefenenden de nummers en oefenden hun dagelijkse taken uit zonder de handschoen.

De onderzoekers testten vervolgens de veruitgang van patiënten vervolgens door middel van verscheidene grijp- en sensatietests. Patiënten die de MMT regelmatig gebruikten, scoorden gevoelig beter dan deelnemers die de handschoen nauwelijks of niet gebruikten.

Volgens Markow kunnen de opmerkelijke verbeteringen te maken hebben met de vernieuwde activiteiten in de sensorische cortex van het hand, die de motorcortex in de hersenen aan het werk zetten. het is echter onduidelijk of het dragen van de handshoen buiten de oefensessies voor piano enige effect hebben. Markow hoopt de studie uit te breiden zodat functionele MRI-resultaten toegevoegd kunnen worden.

bewegingcortexhandschoenhersenenmuzieknieuwspianoruggenmergletsel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken