Google straft sites met copyrightschendingen
Sites waar Google regelmatig copyrightklachten over krijgt, worden voortaan lager gerangschikt in de zoekresultaten. YouTube inbegrepen, zegt het bedrijf.
In het nieuwe beleid dat Google hanteert zegt het dat het sites lager zal rangschikken als het bedrijf veel geldige verzoeken krijgt om materiaal te verwijderen om copyrightredenen. Een opmerkelijke zet als je weet dat Google’s videosite YouTube zelf heel wat gepirateerd materiaal bevat.
De site Search Engine Land wees er aanvankelijk op dat Google zijn eigen videosite uit de wind zet. Zo lopen verzoeken om links uit Google te halen via de hulppagina ‘Removing content from Google’. Hier kan je aangeven wanneer je iets wil laten verwijderen van Google, bijvoorbeeld om Copyrightredenen.
Maar een artiest of platenlabel die een illegaal geüploade video wil weghalen, wordt meteen doorverwezen naar YouTube zelf waar je een soortgelijk verzoek kan doen. Ze worden dus niet bij Google weggehaald maar rechtstreeks bij diens dochtersite.
Grote websites
Google ontkent dat het zo een achterpoortje heeft voor zijn eigen site. Volgens de informatiegigant worden verzoeken bij YouTube meegeteld bij de algemene Google-verwijderingsverzoeken. Aan Search Engine Land gaf het bedrijf de volgende reactie:
“We behandelen YouTube zoals elke andere site in de zoekresultaten. Dat gezegd zijnde verwachten we niet dat deze verandering nadelig zal zijn voor de resultaten van populaire sites met user-generated content.”
Vanaf hoeveel verwijderingsverzoeken een site kan zakken zegt Google niet. Maar grote sites zoals Vimeo, YouTube, Facebook of WordPress zullen dus weinig nadeel ondervinden van de wijziging.