Hoe staat het met Near Field Communication?
Near Field Communication – NFC voor de vrienden – werd al begin deze eeuw uitgerold door het trio Philips (achteraf afgesplitst naar NXP), Sony en (later) Nokia. Strikt genomen is NFC niet één technologie, maar een bundeling van verschillende technieken om over een afstand van enkele centimeters een draadloze verbinding op te zetten. NFC is een actieve chip, bijvoorbeeld in een smartphone, die een veld met radiogolven opwekt om een passieve NFC-chip te activeren.
Trage start
Alleen in het openbaar vervoer heeft NFC voorlopig een brede toepassing. De techniek wordt al toegepast voor de Oyster-kaart van de Londense Underground en de OV-chipkaart in Nederland. Door de jaren heen zijn er wel wat handsets verschenen met NFC, meestal van Nokia en Samsung, zonder dat dit veel deining veroorzaakte. Er doken niet plots een heel aantal toepassingen op. Toch sluimert er wat, want NFC is opeens terug in het nieuws. Nieuwe smartphones bevatten steeds vaker de functie en Android biedt sinds versie 2.3 automatisch ondersteuning voor NFC. Bovendien zijn er geruchten dat Apple NFC zou inbouwen in zijn volgende iPhone.
Nintendo Wii U
Naast smartphones verschijnt binnenkort ook de eerste spelconsole met NFC-ondersteuning. De Nintendo Wii U, die vanaf eind dit jaar beschikbaar is, zal van de technologie gebruik maken. Als accessoires kan je kaarten of voorwerpen met een NFC-chip kopen, en die moet je dan simpelweg op je controller plaatsen. De spelconsole herkent wat je hebt geplaatst, met speciale extra’s of hints die je spelervaring verbeteren. Nintendo kan trouwens een belangrijke voortrekkersrol spelen voor NFC, omdat het de eerste keer zal zijn dat NFC op zo’n grote schaal beschikbaar is binnen een eigen ecosysteem.
[related_article id=”161563″]
NFC-muziekspelers
De meest voor de hand liggende optie voor NFC is een draadloos muzieksysteem. Tik met je smartphone op het toestel, en je muziek wordt meteen draadloos afgespeeld naar de luidsprekers. Nokia is een van de eerste die zo’n combinatie lanceert: de Nokia N9 en de Nokia Play 360°. Uiteraard is de Nokia Play 360° ook compatibel met andere NFC-smartphones. We kunnen ook reeds een draadloze hoofdtelefoon toevoegen aan het NFC-repertoire. De stijlvolle Parrot Zik is de allereerste die NFC ondersteunt.
Eigen labels
Het plezier begint pas echt wanneer je zelf zo’n NFC-chip hebt. Die kosten maar enkele eurocenten en ze zijn zo dun dat ze handig achter een sticker of poster geplakt kunnen worden. Natuurlijk ben je met een NFC-chip niets, als die niet is geprogrammeerd. Omdat er geen USB-aansluiting is op een NFC-label, kan je dit programmeren met je NFC-compatibele smartphone. Voor Android zijn er al verschillende apps die je daarvoor kan gebruiken, net als op de Nokia N9.
De meeste gratis programma’s laten je toe om op een NFC-label een websiteadres, een contactpersoon of tekst te programmeren. Wil je meer kunnen instellen, zoals Bluetooth, WiFi of andere instellingen, dan heb je al snel een betalende app nodig, zoals NFC Task Launcher (€ 1,56). Het valt te verwachten dat het aantal programma’s en mogelijkheden door de toenemende populariteit van NFC nog sterk gaat toenemen. Die NFC-labels kan je online trouwens spotgoedkoop op de kop tikken. Je vindt er al 25 voor amper € 1,02 op www.nfctagwriter.com.
Betalingen
Er duiken ook steeds meer NFC-toepassingen voor betalingen op, vooral in de Verenigde Staten. Daar zijn de traditionele kredietkaartmaatschappijen al een tijdje bezig met het uitreiken van kaarten die je niet langer in een terminal moet steken, maar gewoon in de buurt van de kassa legt. Visa is een van de voortrekkers om NFC te integreren, maar ook Google probeert met zijn Wallet-app om NFC onder de aandacht te brengen.
Ook als het over andere toepassingen gaat, duikt de naam ‘Google’ op, want de internetgigant voert in New York en San Francisco een experiment uit met NFC-stickers aan de voordeuren van winkels. Voorbijgangers kunnen via deze stickers de score van een handelszaak bekijken en zelf punten geven.
De toekomst
NFC heeft talloze toepassingen, waarvan we eigenlijk nog maar aan het begin staan. Stilaan worden de eerste toepassingen met NFC gelanceerd, maar daarvoor hebben we natuurlijk wel smartphones en andere toestellen nodig die ermee compatibel zijn. Sinds een paar maanden zien we steeds meer modellen met NFC opduiken, maar omwille van de lage kosten zien we NFC liever ook geïntegreerd in de goedkopere toestellen, om iedereen ermee bekend te maken. Steek bij elk NFC-compatibel toestel een paar NFC-labels om ermee te experimenteren, en je bent vertrokken. Zonder die tags is de kans immers groot dat gebruikers niet in contact komen met NFC, en het nooit zullen gebruiken zolang er nog maar weinig NFC-afspeelapparaten beschikbaar zijn.