Nieuws

Preview: Microsoft Windows Hyper-V Server 2012

Nog nooit werd een nieuwe versie van het server-OS zo snel door Microsoft zelf in gebruik genomen als Windows Server 2012. Hun Azure-cloudplatform draait al sinds de Release Candidate uitkwam op het nieuwe OS. Dit getuigt toch wel van vertrouwen in hun product.

Om meteen met de deur in huis te vallen: het vorige artikel was niet 100% correct toen het vier edities van Server 2012 aanhaalde, er is namelijk nog een vijfde licentie: Microsoft Windows Hyper-V Server 2012. Kostprijs: nul euro.

Dit gratis product is een gestripte versie van de gewone Server 2012: enkel een core-installatie is mogelijk en slechts één role is aanwezig (en standaard geactiveerd): Hyper-V.
Voor de rest is er geen enkele limiet op dit gratis OS: alle virtualisatie-features die in de full versie zitten, zijn ook aanwezig op deze gratis installatie: High-Availability, (live) Migration, guest support…

[related_article id=”161452″]

Bovendien is er nu voor het eerst ondersteuning om deze versie op een usb-drive te installeren!

Preview: Microsoft Windows Hyper-V Server 2012
Hyper-V Server is gratis te downloaden en te gebruiken: het is een gestripte versie van de Core Server 2012




Preview: Microsoft Windows Hyper-V Server 2012
Dit is de standaard interface van Hyper-V Server 2012

Indien Hyper-V op grote schaal gebruikt wordt, is er aanvullende managementsoftware nodig: System Center Virtual Machine Manager 2012 SP1. Deze heeft een aparte licentie en uitgebreide management- en schaalmogelijkheden.

Toch kan met de Server 2012 alleen al heel wat worden bereikt en dat is goed nieuws voor mensen of bedrijven met een kleine portefeuille.

Als gastbesturingssystemen onder Hyper-V 2012 kunnen naast de meeste Windows varianten ook Suse Linux, Red Hat, CentOS en zelfs FreeBSD geïnstalleerd worden mét ondersteuning. Ubuntu en Debian installeren trouwens ook perfect, maar dan kan er niet op hulp van Microsoft worden gerekend.

Qua systeemvereisten is Hyper-V iets strikter dan de gewone Server 2012: naast 64-bit moeten de processors VT-x of AMD-V features hebben alsook de NX bit. Gelukkig is dit bij iedere laptop, desktop en server van de laatste 3 jaar geen probleem.


Preview: Microsoft Windows Hyper-V Server 2012
Hyper-V 2012 beheer op afstand

Hyper-V 2012 voor KMO"s
Eén feature die vooral voor KMO"s zeer interessant lijkt, is replicatie: een soort failover/backup systeem dankzij asynchroon kopiëren over een netwerk of het internet.

Er zijn zeer weinig vereisten voor replica: twee Hyper-V 2012 servers die met elkaar kunnen communiceren is voldoende, een domein of gedeelde opslag is niet nodig.

Het werkt als volgt: er zijn twee Hyper-V servers nodig die op een veilige manier kunnen communiceren (via certificaten of Kerberos-authenticatie in een domein). Elk kan dan een kopie van een virtuele machine van de andere bij zich houden, er wordt dan iedere 5 minuten een synchronisatie uitgevoerd van de actieve naar de passieve virtuele machine (VM). Doordat dit een asynchrone synchronisatie (of replicatie) is kan er dataverlies optreden in het geval van uitval (max. 5 min.) maar het voordeel is wel dat er minder bandbreedte nodig is: het kan zelfs gewoon over internet.

Uiteraard is de eerste kopie wel relatief groot, want dan moet nog de volledige VM gekopieerd worden. Maar er kan voor gekozen worden om deze initiële kopie op een draagbare schijf, stick of tape te zetten om dan manueel over te brengen naar de andere Hyper-V server. Deze initiële kopieer actie kan zelfs eenvoudig gepland worden zodat deze bijv. "s nachts begint.


Preview: Microsoft Windows Hyper-V Server 2012
Replication wordt via een simpele wizard ingesteld

Deze reserve Virtuele Machine op de secundaire Hyper-V server kan niet zomaar worden opgestart, er kan wel een snapshot van worden genomen om, bij wijze van test, die VM te starten om te zien of de replicatie goed gaat.


Preview: Microsoft Windows Hyper-V Server 2012
Overzicht van de replicatie voor een bepaalde Virtuele Machine

Simpel migreren
Een andere feature waar Microsoft zeer trots op is, heet "Shared Nothing Migration". Dit is een live migratie (verhuizen van een VM zonder hem uit te zetten) zonder de nood voor gedeelde opslag. Eén netwerkkabel tussen 2 fysieke machines is voldoende. Beide Hyper-V servers moeten zich wel in hetzelfde domein bevinden.

In de praktijk wordt dan eerst de virtuele harde schijf gekopieerd waarna de effectieve migratie gebeurt. Als alles goed verloopt wordt het origineel dan gewist op de originele machine. Als ergens iets verkeerd loopt, blijft de VM echter gewoon verder draaien op de originele machine. Het geheel is dus behoorlijk robuust.

Dit is ideaal om bijvoorbeeld een fysieke machine "leeg" te maken zodat er geen VMs meer draaien om dan deze te herstarten (bijvoorbeeld voor Windows Updates) en dan alle VMs terug te migreren om op de andere hetzelfde te doen.


Preview: Microsoft Windows Hyper-V Server 2012
Storage Migration, Live Migration of enkel de VM: alles in één wizard.

CSVFS
In het vorig artikel werd ook kort over het nieuwe bestandssysteem ReFS (Resilient File System) gesproken. Er is echter nóg een extra bestandssysteem: CSVFS: Clustered Shared Volumes File System. Dit is een grote uitbreiding op de reeds gekende Clustered Shared Volumes en is eigenlijk het eerste echte clustered file system van Microsoft. Het zou een stuk betrouwbaarder moeten zijn dan het concurrerende VMFS van VMware. Applicaties kunnen nu detecteren of ze op CSVFS of lokale opslag werken. Er is een heartbeat-signaal dat om de seconde de nodes controleert op connectiviteit. Er is zelfs block caching mogelijk, al staat dit standaard nog uit.

De nieuwe Failover Cluster Manager is een stuk vereenvoudigd, de uitgebreide validatie controles zijn er nog maar deze zijn niet langer verplicht om een cluster te kunnen aanmaken. Via deze cluster manager kunnen dan Clustered Shared Volumes aangemaakt worden, dit kunnen iSCSI of Fiber Channel schijven zijn.

Hyper-V is met versie 2012 eindelijk klaar om de concurrentie aan te gaan met VMware: daarvoor werd heel goed gekeken naar de tekortkomingen van hun virtualisatie platform (vooral op financieel gebied en de KMO-markt). VMware is nu aan zet en het ziet er naar uit dat hun antwoord niet lang op zich laat wachten.
Intussen heeft Microsoft toch een zeer aangenaam totaalpakket met hun Windows Server 2012 in combinatie met Hyper-V 2012.

hyper-vmicrosoftreviewssoftwareWindowswindows server 2012

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600