Undercover in de iPhone 5-fabriek
Vlak voor de lancering van de nieuwe iPhone brengt een Chinees nieuwsagentschap een undercoververhaal uit de iPhonefabriek.
Shanghai Evening Post stuurde een van zijn journalisten op sollicitatie bij Foxconn in Tai Yuan. Daarbij moest hij uitvissen in welke omstandigheden de iPhone 5 werd gemaakt.
Na zeven dagen van zware opleidingen mocht hij op zijn achtste werkdag aan de iPhone 5 meewerken. Al stopte hij na tien dagen omdat de arbeidsomstandigheden te miserabel waren.
[related_article id=”158256″]
Wel willen we vooraf even nuanceren. Het gaat om een Chinees artikel dat werd vertaald door Micgadget.com. Daarom valt moeilijk te achterhalen hoe correct elk detail is. Wel ligt de berichtgeving in de lijn van eerdere verhalen uit de fabriek.
Mentale trance
De vooronderzoeken bestaan uit een hoop vragen over je mentale toestand, zoals “ben je recent in een toestand van mentale trance geraakt?” Eens het contract is getekend wordt werknemers gevraagd om ‘neen’ aan te vinken bij de vraag of er mogelijk schadelijke gevolgen zijn voor de werknemer.
Bevelen opvolgen
Op de werkvloer is het vooral luisteren geblazen. Er is een lijst met dertien beloningen en zeventig sancties en de algemene trend is dat je hoort te luisteren naar je oversten zonder enig gemor.
Wie bij Foxconn werkt krijgt verblijf en eten, daarnaast is er ook een postkantoor, fitnessruimte, winkels en een kantine. Shanghai Evening Post merkt op dat de meeste faciliteiten gratis zijn, maar wel dringend nood hebben aan verbetering.
De iPhone 5-productieband
Na zeven dagen training wordt de undercoverjournalist toegelaten in de afdeling waar de iPhone 5 wordt geproduceerd.
Foxconn laat zijn werknemers door een metaaldetector gaan waarbij alles moet verwijderd worden, inclusief oorringen, riemen en elektronica. Anders wordt je meteen ontslagen. Een kamergenoot van de undercoverjournalist wist zo te zeggen dat zijn vriend werd ontslagen omdat hij een usb-kabel op zak had.
Foxconn staat in China niet bekend om zijn vrolijke werksfeer en dat wordt ook in het artikel duidelijk. “Zodra je gaat zitten doe je enkel wat je wordt opgedragen”, krijgt de journalist te horen. Kort daarna krijgt hij de rug van de iPhone 5 te zien, het onderdeel waar hij aan zal werken.
“Dit is de nieuwe onuitgebrachte iPhone 5 achterkant en jullie zouden vereerd moeten zijn om hem te mogen maken”, klinkt het van de supervisor.
Concreet moet de journalist van Shanghai Evening Post met olieverf vier puntjes op het toestel aanbrengen, die duiden aan waar er later tape wordt geplakt die de aansluitingen van de oortjes en de stroom moeten afdekken voor wanneer de achterkant wordt geverfd.
Het geheel is bandwerk in combinatie met uitgescholden worden wanneer je traag werkt. Een werknemer moest zelfs tien minuten in de hoek gaan staan toen hij even in slaap viel tijdens de nachtshift.
Dunne vingers
Tijdens het werk hoort de man dat Foxconn doorgaans vrouwen voor het werk aanneemt. Dit omdat hun dunnere vingers beter geschikt zijn voor het precisiewerk. Maar omdat zoveel mensen ontslag nemen, moet de fabriek nu mannen inschakelen.
Overwerken voor drie euro
Het langdurige bandwerk zorgt voor nekpijn en spierpijn op de armen. De nieuwe werknemers begonnen in de avond met nog een deel van hun training om vanaf middernacht volop mee te werken tot 5 uur.
Maar wanneer het zover is, wordt het team gevraagd om door te werken tot 7 uur. Voor de twee uur overwerk verdient een arbeider er 27 yuan of 3,32 euro. Op tien uur tijd heeft de man in kwestie zo"n drieduizend iPhone 5-achterkanten behandeld.
Doorheen het artikel haalt de journalist meermaals aan hoe werknemers in de iPhonefabriek kapotgaan van de stress, zowel van de werksfeer, de leefomstandigheden als het bandwerk.
Twee van de 36 werknemers in zijn team werken onder de afdeling van de kwaliteitscontrole. Zij mogen elke twee uur tien minuten uitrusten. De rest werkt zeven uur lang zonder pauze.