20 miljoen euro? Bouw eens een lege computerzaal
Alphacloud is een nieuw datacenter in België, gevestigd op spoorterreinen vlak naast een woonwijk. De stroom komt van het spoorwegnet.
In Mechelen, in de achtertuin van de huizen naast de Leuvensesteenweg hebben Atos en Syntigo een nieuw datacenter gebouwd. Op een braakliggend terrein op de drooghaven van Muizen staat nu een computerruimte die voor 6 megawatt aan servers en koeling kan herbergen.
Het project is een joint venture met de naam Alphacloud. Het heeft enkel zijn twee joint-venturepartners als klant: IT-dienstenleverancier Atos en Syntigo, een filiaal van de NMBS-Holding.
De NMBS heeft trouwens een belangrijke rol gespeeld bij de opbouw van het datacenter. Het staat immers op terreinen van de NMBS waar het een recht van opstal voor betaalt. De stroom wordt ook geleverd door NMBS en wordt ontdubbeld door een hoogspanningsverbinding met Electrabel.
Dirk Vanermen, de grote baas van Alphacloud is trouwens erg blij dat hij dit project mocht starten vanop een braakliggend terrein. Het gaf hem een flexibiliteit die je niet zou hebben als je met een bestaand gebouw zou werken: “We konden de koelers dichtbijzetten en zo de leidingen kort houden. Zo’n dingen helpen om het datacenter efficiënt te maken.”
Geen dak vol zonnepanelen
Het datacenter haalt een efficiëntiecoëfficiënt van 1,4. Dat wil zeggen dat voor elke watt die naar een server gaat, het datacenter met al zijn koeling 1,4 watt verbruikt. Dat is goed, maar ook niet spectaculair. “We wilden ook uitgaan van bewezen technologie voor onze efficiëntie, we gingen niet zomaar iets proberen,” zegt Vanermen, “maar goed ook, want wat zou ik doen met bijvoorbeeld een dak vol zonnepanelen. Dat is lang niet genoeg voor een heel datacenter.” Het datacenter heeft wel een lichtgrijs dak om niet te veel zonnewarmte aan te trekken en er zijn gesprekken met Ivarem om met de restwarmte van het datacenter een kantoor te verwarmen.
De Mechelse burgervader Bart Somers was ook aanwezig bij de voorstelling. Hij prees zijn stad als interessante plek in het centrum van het land. “Niet dat ik veel verdienste heb aan de ligging”, grapte hij. Waar hij -of toch het stadsbestuur- wel verdienste aan had, was aan de bemiddeling met de buurtbewoners. De initiële weerstand werd met informatiemomenten en toegevingen van Alphacloud weggemasseerd. Er zouden geluidsmaatregelen en extra groen rond het datacenter komen.
"Mechelen is centraal gelegen, maar daar heb ik geen enkele verdienste aan," zegt Mechels burgemeester Bart Somers, "ik ga wel aan de stadsgrenzen staan om investeerders bij ons te verwelkomen."
Wat dat geluid betreft, heeft het datacenter alle noodgeneratoren –containergrote dieselmotoren voor in schepen- aan de kant gezet naar de sporen toe. Als die beginnen brullen, zal de buurt er niet al te veel van geweten hebben.
In totaal heeft het datacenter meer dan 20 miljoen euro gekost, maar een juister cijfer is niet vrijgegeven. Dat was amper 0,27 procent boven het vooropgestelde budget. In 2014 hoopt Vanermen al aan 75 procent van de maximumcapaciteit te zitten.
Het datacenter in foto"s
De buitenmuren zijn versierd met binaire voorstellingen van ASCII-tekens. Een gekheidje dat de architecten zich gepermitteerd hebben.
Het datacenter heeft vier noodgeneratoren. In de uitham zie je daar één van, die container met zijn enorme uitlaat op zijn dak. Deze diesels zijn gemaakt door een bouwer van scheepsmotoren en samen verzetten ze zo’n 500 liter diesel per uur. Met de voorziene dieseltanks heeft het datacenter een autonomie van 30 uur.
Het datacenter is opgebouwd rond één gang. Aan de linkerkant is alle stroomvoorziening: hoogspanningsposten, noodbatterijen en generatoren. Aan de rechterkant leiden de deuren naar de serverzalen.
Het datacenter heeft verhoogde vloeren met aanvoer van koude lucht naar de koude gangen in het datacenter. Op zich niet zo heel bijzonder.
Rechts zie je de CRACs of Computer Room Air Conditioners. Ze krijgen koude koelvloeistof aangeleverd van koelers op het dak en stuwen de koude lucht in het rond. Als het buiten minder dan 15 graden is, kan het datacenter de koelte van buiten gebruiken voor de koelvloeistof, zonder extra energie te moeten gebruiken.