Nieuws

Het post pc-tijdperk is aangebroken

Twintig jaar geleden was je blij met een nieuwe pc. Eindelijk kon je weer vlot werken met de nieuwste software, met dank aan die snellere processor, de grotere harde schijf en het extra werkgeheugen in de pc. De investering in betere hardware loonde altijd wel de moeite en lange tijd draaide het in de pc-wereld om het hebben van de beste technische specificaties en de allernieuwe softwareversies. En er was nog één constante: Windows regeerde de facto standaard over uw pc en de toepassingen.

Vandaag staat dat hele gegeven op zijn kop, zo lijkt het wel, want je hebt helemaal geen state-of-the-art desktopmachine meer nodig om je ding te kunnen doen. Zelfs Windows is geen absolute vereiste meer en Microsoft wringt zich vandaag in allerlei bochten om de tandem Windows-Office maar niet te laten stokken.

Er is echter geen enkele partij die zal ontkennen dat de pc-gebruiker vandaag meer dan ooit ongebonden kan werken. En daarvoor heeft hij zelfs helemaal geen klassieke pc-hardware of zelfs software meer nodig. We zetten hieronder de belangrijkste redenen voor die "shift", die we kunnen omschrijven als het post pc-tijdperk, netjes op een rij.

[related_article id=”161563″]

Miniaturisatie
De bekende Wet van Moore zegt dat min of meer om de 2 jaar het aantal transistors op een halfgeleider verdubbelt. Die voorspelling blijft al vele jaren overeind en leverde niet alleen snellere desktopcomputers op, door de verregaande miniaturisatie kregen ook laptops alsmaar meer rekenkracht. Het gevolg is dat je vandaag de baan op kan met een krachtige laptop die minder dan 1,5 kilogram weegt, of aan de slag kan met een volwaardige desktop ter grootte van een brooddoos.

Hoe positief die evolutie ook was (en nog altijd is) voor de typische pc-gebruiker, ondertussen voltrok zich een stille revolutie. Terwijl Intel en AMD tegen elkaar streden met hun x86-processors voor desktops en laptops, staken fabrikanten van tablets en smartphones bijna uitsluitend chips op basis van de ARM-architectuur in hun toestellen. Doordat ARM-chips minder complex zijn dan klassieke x86-processors kunnen ze veel compacter en vooral energiezuiniger zijn. Een ARM-chip past in een behuizing van slechts enkele millimeters dik, en heeft bovendien geen koelventilator nodig. Ideaal voor gebruik in mobiele apparaten.

Nadeel is dan weer dat Windows niet op ARM werkt, en dat je dus ook geen klassieke pc-software kan draaien. Dat belette echter niet dat er zich een heel ecosysteem rond ARM ontspon, met voorop de mobiele besturingssystemen van Apple (iOS) en Google (Android) en bijhorende applicatiewinkels. Zelfs Microsoft zag het belang van ARM in en kondigde aan dat het een versie van Windows 8, genaamd RT, gaat uitbrengen die compatibel is met ARM. Je merkt het: de focus verschuift naar de ultramobiele wereld, zowel qua hardware als qua software.


Webtoepassingen draaien op een server op het internet.

Webtoepassingen
Vandaag is de webbrowser zowat de meest gebruikte applicatie voor zowel thuis als op het werk. Waar de webbrowser in eerste instantie diende voor het tonen van websites, doet hij vandaag steeds meer dienst als framework van waaruit applicaties kunnen werken.

Dergelijke webapplicaties hoef je niet meer lokaal te installeren: ze draaien op een server ergens op het internet en het enige dat je als gebruiker nodig hebt, zijn een internetverbinding en een webbrowser. Toch is zelfs dat laatste niet absoluut noodzakelijk, want op mobiele toestellen kan je beter uit de voeten met een specifieke app.

Hét voorbeeld van een webapplicatie is Google Docs, een online kantoorsuite, maar eigenlijk vind je vandaag bijna alle soorten toepassingen in de vorm van een "website": foto- en videobewerking, databases, telefonie, enzovoort. Vooral dankzij technologieën als HTML5 is er grafisch veel meer mogelijk geworden, waardoor webapplicaties qua gebruikersinterface nog amper te onderscheiden zijn van klassieke, lokaal geïnstalleerde software. Zolang je een webbrowser ter beschikking hebt, kan je webapplicaties draaien.


De tentakels van het internet reiken verder dan ooit dankzij wifi en 3G.

Overal online
Uiteraard speelt ook het internet zelf een centrale rol bij deze hele omwenteling. Internetverbindingen zijn niet alleen sneller, de tentakels van het internet reiken nu ook verder dan ooit. Een kabel is niet meer nodig. Dankzij Wi-Fi en vooral 3G plugt u al uw toestellen draadloos in op het internet.

We stockeren onze data meer en meer op het internet – online back-ups, foto"s in Facebook, kantoorbestanden in Google Docs, video"s op YouTube – waardoor de nood aan lokale opslag langzaamaan kleiner wordt. Die harde schijf van enkele terabytes groot zal dus op termijn de deur uit kunnen.

Hetzelfde geldt voor de rekencapaciteit: die komt voortaan op rekening van de servers die de webtoepassingen draaiende moeten houden. Dankzij cloud computing verschuiven klassieke pc-functies naar het internet.

Conclusie
Het post pc-tijdperk valt nog het best te omschrijven als een vorm van virtualisatie, waarbij hardware en software worden gescheiden en voortaan onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Op dezelfde manier kent de personal computer zijn "virtualisatierevolutie": we zijn minder dan ooit afhankelijk van de pc zelf.

Een smartphone of tablet is voor veel taken even geschikt als een pc, en iedere "domme" terminal met een webbrowser laat ons toe om te werken. Eigenlijk maakt het niet zo bijster veel uit met welke hardware of zelfs met welk besturingssysteem je werkt. Mac OS, Linux of Windows? Het is allemaal compatibel met de trend van cloud computing.

Exit de pc, dus? Zo"n vaart zal het wellicht niet lopen. Nog lang niet alle bedrijfstoepassingen draaien in de cloud. Bovendien vereisen heel wat toepassingen spierballen die enkel een volwaardige pc kan leveren. De klassieke pc heeft dus zeker nog bestaansrecht, en in het bijzonder bedrijven kunnen er maar moeilijk afscheid van nemen. Voor meer dagdagelijkse taken zoals surfen en e-mailen heeft de pc echter zijn alleenheerschappij allang verloren. Hij moet nu ontelbaar veel andere toestellen naast zich dulden.

In dat opzicht is de pc vandaag persoonlijker dan ooit. Alleen komt die "personal computer" voortaan in een diverser, compacter en ook veel aantrekkelijker jasje, gesneden op maat van de gebruiker.

cloudhardwaremobielnieuwspcpost-pcwebtoepassingen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600