Mobistar ziet dataroaming toenemen
Mobiel surfen in het buitenland is deze zomer meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar zegt Mobistar. De Europese maatregelen lijken te werken.
Dataroaming is deze zomer met 111 procent toegenomen onder klanten van Mobistar. Dit ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het verkeer per gebruiker stijgt met 52 procent.
Niet onverwacht zit vooral mobiel surfen op populaire vakantiebestemmingen in de lift: Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Maar ook in Oost-Europese bestemmingen zoals Kroatië, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië en Litouwen is er een sterke stijging. Tot slot is er ook vanuit Cyprus flink mobiel gesurft door Belgische Mobistarklanten.
Olympische Spelen
Opvallend genoeg hebben de Olymische Spelen in Londen niet gezorgd voor een stijging in dataroaming ter plaatse (onder Belgische gsm-gebruikers).
Mogelijk is dat te verklaren omdat veel toeristen de stad net hebben vermeden omwille van het evenement. Tot slot werd er ook minder data verbruikt vanuit Azië.
Europese maatregelen
De stijging komt er nadat de Europese Commissie alle operatoren in de EU heeft verplicht om hun prijzen te verlagen. Dat gebeurt al enkele jaren op rij voor bellen en smsen binnen de Europa maar sinds deze zomer wordt ook mobiel internet beperkt in prijs.
Daardoor betaal je vandaag nog maximaal 0,847 euro per megabyte of 70 eurocent zonder btw. Tegen volgende zomer zakt die maximumprijs overigens nog tot 45 eurocent per megabyte (exclusief btw).
Mobistar klopt zich op de borst dat het verder gaat dan de verplichtingen die Europa oplegt. Zo biedt het bedrijf met zijn Travel Data Control een tool aan om je verbruik in het buitenland beter te beheren en limiteren.
Al hebben ook andere operatoren vandaag wel een of ander aanbod om surfen vanuit het buitenland net iets aantrekkelijker te maken. Onder meer Proximus geeft bij een van zijn prepaidformules tien meggabyte dataroaming per herlaadbeurt.
Overdreven rekeningen
Volgens Mobistar heeft het bedrijf door zijn nieuwe initiatieven de laatste tijd bijna geen aanvragen meer gehad voor terugbetaling na zogenaamde bill shocks. Dat zijn telefoonrekeningen die oplopen in duizenden euro’s.
In het verleden, voor de overheid de operatoren strengere regels oplegde, gebeurde het wel eens dat mensen met een 3G-modem op vakantie vertrokken en vanuit het buitenland gewoon online gingen.
Omdat zo’n stick overal internet belooft, stonden sommige gebruikers er niet bij stil dat dit in het buitenland enorm hoge roamingkosten veroorzaakte. Ook de Mechelse burgemeester Bart Somers maakte het mee.
Tegelijk deden de gsm-operatoren toen weinig om dat duur verbruik te beperken. Al gingen sommige operatoren wel akkoord met een (gedeeltelijke) schrapping van de factuur bij een aantal klanten.