Wie erft je Twitter?
Wat gebeurt er met je Twitteraccount na je dood? Uitvaartverzekeraar Dela heeft een oplossing gezocht om de erfenis van wachtwoorden en belangrijke bestanden te regelen.
Op de site safeinheaven.be kan je een digitale kluis aanmaken voor jezelf. Je kan er digitale informatie in achterlaten zoals wachtwoorden voor websites, foto’s, documenten, een videoboodschap voor je nabestaanden en een testament.
Als je beslist hebt wat je wil nalaten, moet je vertrouwenspersonen kiezen, tot maximaal vijf. Zij kunnen je kluis openen na je dood, als ze tenminste kunnen bewijzen dat je dood bent. Je kan het wachtwoord van je sociale media overlaten aan je partner, een videoboodschap aan een vriend en foto’s aan de kinderen. Je kan zelf bepalen wie welke informatie te zien krijgt en wie welke niet.
Zolang je dus niet dood bent, krijgt niemand de inhoud te zien. Ook Dela zelf niet trouwens. En dus kunnen ze de gegevens ook niet voor commerciële doelen gebruiken.
Voor eeuwig
Dela belooft dat ze de kluis voor eeuwing online laat. Een vrij dure belofte, want jongelui die vandaag een kluis aanmaken kunnen nog een jaar of 60 leven voor ze aan hun laatste adem zijn. En in IT-termen is 60 jaar een eeuwigheid. De dienst blijft dus bestaan en hij blijft gratis, belooft Dela.
In de tussentijd zal er nog wel bijgespijkerd moeten worden aan de kluis. Encryptie van vandaag zal over 20 jaar allicht een lachertje zijn. Maar dat is de zorg van Dela. Verdwijnende bestandsformaten, dat is de zorg van de gebruiker zelf. Krijgt u immers WordPerfect 4-bestanden van vroeger open? De kans is groot dat het niet lukt. Maar als je dus informatie voor lange tijd wil bewaren, gebruik dan een bestandsformaat dat geschikt is voor archivering of maak regelmatig je bestanden opnieuw aan.
Om je vertrouwenspersonen up-to-date te houden stuurt Dela hen elk jaar een mailjte. Daarin moeten ze bevestigen dat ze zelf nog leven en dat hun e-mailadres nog in gebruik is. Als ze niet antwoorden, moet je zelf op zoek naar die persoon of een andere kiezen.
Oh ja, mocht er ergens in een persoonlijke relatie iets mislopen, dan kan je nog altijd die vertrouwenspersoon weghalen. En zo vermijd je dat een ex toch nog die liefkozende videoboodschap krijgt.