Nieuws

EU-plan vereenvoudigt de cloud

De langverwachte EU-strategie zet zwaar in op standaarden en duidelijke contracten. Dat moet grote cloudbedrijven stimuleren bij een Europees cloudaanbod.

De Europese Commissie maakt zijn cloudstrategie bekend en mikt op geharmoniseerde cloudstandaarden. Onder de titel ‘Unleashing the Potential of Cloud Computing’ mikt het op drie problemen rond cloudgebruik: standaarden, contractkwesties en de verschillende juridische kaders van de Europese landen.

“Cloud computing zal onze economie veranderen,” zegt Neelie Kroes, Eurocommissaris voor de digitale agenda. “Zonder actie van de EU zullen we in nationale burchten vastzitten en miljarden aan economische voordelen mislopen.”

“We moeten een kritieke massa bereiken en één regelgeving doorheen Europa maken. We moeten de gekende risico’s van cloud computing tackelen.”

Duidelijke contracten
Belangrijk voor de sector is het streven naar eerlijke en duidelijke voorwaarden voor sevice-level agreements. Ook een gedragscode voor databescherming is nodig. Daar bovenop drukt de Europese Commissie op het gebruik van standaarden rond security, interoperabiliteit, data portability en de ecologische impact van cloud computing.

Het doel van de Europese cloudstrategie is om tegen 2020 160 miljard euro aan het Europese BNP toe te voegen, dat is één procent van het totale BNP van de EU. Dat zou goed zijn voor 2,5 miljoen extra jobs.

Aanvankelijk had de EU het nog over 3,8 miljoen jobs, maar vermoedelijk zullen er ook banen sneuvelen door de overgang naar de cloud waardoor er netto 2,5 miljoen overblijven.

Reacties uit de sector
De Europese Commissie somde meteen een uitgebreide lijst bedrijven op die de impact van de nieuwe strategie zullen merken. Daarbij werd onder meer verwezen naar Intel, ARM, IBM, Google, Oracle, Amazon, Apple, Cisco, Microsoft, Dell, SAP, Software AG, Dassault Systems, Spotify en Facebook.

HP, een van de grootste bedrijven op de datacentermarkt, was er snel bij om de Europese plannen te verwelkomen.

“HP steunt de visie die Neelie Kroes vandaag in Brussel heeft uitgelijnd rond een samenvloeiende en consistente Cloudcomputing strategie doorheen Europa.” Aldus een reactie van Ian Brooks, HP’s hoofd innovatie en duurzame computerkracht in Europa. “Een juridische omgeving die positief is voor cloudinnivatie is essentieel voor de Europese economische groei, die een potentieel biedt voor twee miljoen jobs tegen 2015.”

Europa is via het European Cloud Partnership vandaag al bezig met het definiëren van standaarden voor de publieke sector.

Tegelijk zijn al nieuwe regels ingediend om de juridische en contractuele problemen van de cloud met Europese handelswetten te verhelpen. Vanuit justitie is er dan weer de gereviseerde Data Protection Directive, een richtlijn die cloudwetgeving doorheel verschillende lidstaten moet harmoniseren.

Beveiliging en milieu
Op securityvlak zullen technische specificaties voor de bescherming van persoonlijke informatie worden erkend op Europees vlak. De Commissie wil hiervoor samenwerken met ENISA, het European Network Information Security Agency, en anderen om certificaatplannen voor databescherming op te zetten. Die plannen moeten klaar zijn tegen 2014.

Tegen datzelfde jaar moeten er standaarden zijn die de ecologische impact van de cloud moet beperken. Dat gaat over energieverbruik, maar ook water en uitstootgassen.

Contracten
Op vlak van zakelijke afspraken moet er ook werk worden verzet. Momenteel zijn servicecontracten voor de cloud vrij complex. Bovendien zijn ze vaak van een ‘te nemen of te laten’ aard.

“Zulke contracten kunnen vaak de applicatiekeuze beperken, of datarecovery afremmen. Zelfs grotere bedrijven hebben hier vaak weinig onderhandelingsmacht. Contracten bevatten vaak niets over verantwoordelijkheid voor data-integriteit, vertrouwelijkheid of continuïteit van de diensten”, zegt het Europese strategiedocument.

De bedoeling is dat Europa “modelvoorwaarden” zal klaarhebben voor SLAs tussen providers en grote bedrijven. De Europese verkoopswetgeving moet dan weer contractvoorwaarden voor clouddiensten aan KMO’s en consumenten stimuleren. Een groep experts zal die voorwaarden tegen eind 2013 klaarhebben.

‘Niet genoeg’
De plannen zijn ambitieus, toch krijgt Europa ook kritiek op zijn cloudstrategie. Volgens BEUC, een koepelorganisatie voor consumentengroepen doorheen Europa, heeft de Europese Commissie te weinig ambitie op vlak van copyrights, databescherming en contractvoorwaarden.

“Terwijl de EU ons meer naar de cloud stuurt, mogen we de bescherming van de consument niet verminderen,” zegt Monique Goyens, algemeen directeur van BEUC.

Volgens haar is onder meer de optionele regelgeving om consumentenrechten te bewaken enorm riskant. Het maakt consumenten kwetsbaar voor oneerlijke contractvoorwaarden.

cloudcontacteueuropaeuropese commissiejustitienieuwsregelgevingserviceslastandaardstandaardenstrategievoorwaardenwetgeving

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken