Kim Dotcom krijgt excuses van premier
De Nieuw-Zeelandse eerste minister heeft zich geëxcuseerd bij Kim Dotcom voor illegaal afluisteren. De zaak tegen de man van Megaupload lijkt met de dag zwakker.
De overheid ging er te makkelijk van uit dat ze het recht hadden om Kim Dotcom te bespioneren omdat hij een buitenlander was. Maar dat blijkt nu niet te kloppen.
In Nieuw Zeeland mag je mensen met de Nieuw-Zeelandse nationaliteit of een verblijfsvergunning niet afluisteren. De autoriteiten gingen er van uit dat de in Duitsland geboren Dotcom die verblijfsvergunning niet had, maar dat was een vergissing.
“Ik excuseer me bij meneer Docom”, zei de Nieuw-Zeelandse premier John Key volgens Tvnz. “Ik excuseer me bij Nieuw-Zeelanders omdat elke Nieuw-Zeelander die ofwel een permanente verblijfsvergunning heeft of een Nieuw-Zeelandse burger is, recht heeft op bescherming van de wet wanneer het aankomt op de GCSB (de lokale inlichtingendiens, nvdr) en daarin hebben we gefaald om hem de gepaste bescherming te bieden.”
Ongeldige inbeslagname
Het is nog niet duidelijk wat de invloed van het voorval op de hele zaak tegen Dotcom zal zijn. Wel is het meer dan duidelijk dat de zaak tegen de oprichter van Megaupload slecht is voorbereid. Eerder besliste een rechter al dat het bevel om zijn eigendommen in beslag te nemen ongeldig was.
Volksheld
Megaupload is een van de grootste sites om bestanden uit te wisselen, maar is een doorn in het oog van de VS omdat ze vaak wordt gebruikt om auteursrechterlijk beschermde muziek- en filmbestanden te verspreiden.
Daarom wil de VS dat Dotcom aan hen wordt uitgeleverd, maar dat lijkt intussen steeds onwaarschijnlijker. In Nieuw-Zeeland wordt hij stilaan opgevoerd als volksheld. Velen appreciëren het immers niet dat de overheid er zomaar lijkt in te gaan op arrestatieverzoeken van de VS.
Intussen schrijft de New Zealand Herald dat de GCSB een intern onderzoek zal krijgen. Premier Key zelf blijft ook onder vuur liggen voor een geplande trip naar Hollywood. Critici zeggen dat hij te nauwe banden heeft met de Amerikaanse filmindustrie.
Al nuanceert Key dat de trip te maken heeft met Dotcom. Wel zou hij, in navolging van de opnamens van The Hobbit, met zijn bezoek nog meer Amerikaanse filmstudio’s willen warmmaken om films op te nemen in zijn land.