Belgacom wil 50 Mbps voor (bijna) iedereen
Met vectoring wil Belgacom op termijn bij de meeste klanten 50 Mbps kunnen leveren. En die snelheid zal gegarandeerd zijn.
Vectoring is een technologie waarbij alle storing op een koperpaar (de verbinding tussen de straatcabine en je thuisinstallatie) wordt weggehaald. Die verbindingen worden doorgaans gebundeld met andere koperparen. Maar dat zorgt voor ruis op het signaal. Dat moet vectoring verhelpen.
In praktijk betekent dit dat Belgacom binnenkort bij de meerderheid van zijn klanten een verbinding van vijftig megabit per seconde zal kunnen leveren.
Altijd snel
Daarbij benadrukt het dat het die snelheid ook op piekmomenten kan leveren en zonder dat P2P-verkeer ‘in tegenstelling tot andere spelers’ moet worden afgeknepen.
Volgens het telecombedrijf is 50 Mbps vandaag meer dan voldoende voor internetgebruik, maar naar de toekomst toe zal de vraag naar snellere netwerken verder toenemen. “De bedoeling is om glasvezelsnelheden te halen op koper”, zegt Geert Standaert EVP service delivery engine & Wholesale van Belgacom.
Dat moet op zijn beurt nieuwe diensten mogelijk maken. Bijvoorbeeld eender welk tv-programma van de afgelopen week meteen kunnen herbekijken. Een uitgebreide versie van Video on Demand-platformen als Ooit Gemist zeg maar.
Nieuwe modem
Om de snelheid te halen moeten er drie dingen gebeuren. Er moet een glasvezelnetwerk zijn tot aan de straatcabine. Daar heeft Belgacom de afgelopen jaren fel in geïnvesteerd met 17.000 kilometer glasvezel over heel België.
Daarnaast moet de straatcabines (remote optical platform of ROP) worden uitgerust met VDSL-apparatuur. Tot slot moet de klant die effectief 50 Mbps wil halen ook een nieuwe Belgacom Box in huis halen.
Maar de huidige modems zijn wel ‘vector friendly’, wat wil zeggen dat ook zij zullen genieten van hogere snelheden zodra Belgacom de nodige softwareupgrades uitvoert, alleen zal dat dan niet tot 50 Mbps gaan.
Regulering
Vectoring werd vorig jaar al voorgesteld door Belgacom. Maar het afgelopen jaar werd er druk gewerkt aan de uitwerking en het regulatorisch aspect.
“We hebben samen met het BIPT een kader gecreëerd om de uitrol van vectoring mogelijk te maken,” zegt Geert Standaert uitvoerend vicepresident Service Delivery Engine & Wholesale van Belgacom.
De technologie rond vectoring is trouwens afkomstig van Alcatel-Lucent. Daarnaast werkt het ook samen met Sagecom, Technicolor, Ikanos en Broadcom.
Glasvezel tot thuis?
Met deze innovatie verlengt Belgacom opnieuw de levensduur van het koperpaar. Maar is het dan niet beter om meteen te investeren om glasvezel tot in de woning te krijgen? De zogenaamde fibre to the home of FTTH.
“Als je kijkt naar de FTTH rollout, dan is dat niet enkel het leggen van glasvezel in de straat, maar vaak ook om de kost om die glasvezel tot in het huis te brengen waardoor je misschien een oprit moet openbreken,” zegt Standaert.
Daarnaast vraagt zo’n uitrol meer tijd. Waar Belgacom via upgrades (tot) aan zijn straatcabines relatief snel de netwerksnelheid kan optrekken voor grote delen van de bevolking, moet een FTTH-provider die glasvezelkabel bij elk huis gaan binnenbrengen. Kort samengevat: te duur, te complex en een te trage uitrol.
Volgens Belgacom zijn andere Europese DSL-providers daarom intussen teruggekomen van hun FTTH-plannen. Ze slagen er enkel in een klein percentage een zeer hoge snelheid te geven, waar Belgacom zo snel mogelijk een groot deel van zijn klanten wil versnellen.
Update: Klanten die de topsnelheid binnenkort willen halen zullen een nieuwe modem nodig hebben in plaats van een nieuwe settopbox. We hebben dit aangepast in het artikel.